Větrné elektrárny v Jindřichovicích vydělávají

7. říjen 2003
Trendy

Dvě obří větrné elektrárny, které vyrostly před čtvrt rokem u Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, už začaly vydělávat. Jak řekl redaktorce Ivaně Bernáthové starosta Petr Pávek, energetické zařízení se ve zkušebním provozu osvědčilo a už nyní je jasné, že se tato investice obci se 650 obyvateli vyplatí.

Petr Pávek: První faktura za ten měsíc po zprovoznění ve zkušebním provozu, tehdy to bylo asi 250 tisíc, teď se budeme pohybovat někde mezi 600 a 700 tisíci korun.

Petr Pávek provoz větrných elektráren, které jsou největší v republice bedlivě sleduje.

Petr Pávek: My jsme napojeni přes počítač přímo do těch elektráren, takže každý den vím, kolik ta elektrárna za celý ten den natočila, běží to zatím přesně podle předpokladů, ty letní měsíce jsou zkrátka slabší, tady fouká od podzimu do jara, nejsilnější větry tady jsou v zimě, my\ s tím počítáme a ukazuje se to právě už teď, kdy po tom parném a velmi klidném létu fouká vítr, třeba dneska v noci, když jsem byl napojený a koukal jsem, tak jsme jeli na plný výkon.

Obří elektrárny dokonce několikrát překročily normu.

Petr Pávek: Nominální výkon jedné z nich je 600 kilowat a dosahovaly 640 kilowatů, takže šly nad rámec nominálního výkonu.

Energetické zařízení by mělo přinášet do obecní kasy tři milióny korun ročně. Petr Pávek už ví, co s těmito penězi udělá. Ještě letos vyroste u větrných elektráren ekologické centrum, kde se bude propagovat aternativní energie a obnovitelné zdroje. Příští rok se v Jindřichovicích postaví linka na zpracování biomasy. Z rostlinného a živočišného odpadu se tam budou vyrábět energetické palety.

Petr Pávek: Mají ty samé vlastnosti jako uhlí, akorát jsou to obnovitelné zdroje, popelnatost asi 8 procent a ten popel slouží jako ekologické hnojivo a počítáme, že bychom měli na vstupu asi 13 tisíc tun materiálu a na výstupu zhruba 5 tisíc tun materiálu, to znamená už hotového produktu. S tím, že to je dimenzované pro potřeby toho regionu, Frýdlantska.

Díky těmto projektům se do Jindřichovic hrne mnoho návštěvníků. Z obce, kde nedávno lišky dávaly dobou noc, se stala turistická atrakce.

Petr Pávek: Za ty tři měsíce se tady vystřídalo asi odhadem 7 tisíc návštěvníků, z toho 900 mě jich zaklepalo doma na dveře, takže to bylo časově velmi náročné.

Mezi návštěvníky jsou i ti, kteří by chtěli podobné ekologické projekty realizovat ve své obci.

Petr Pávek: Upřímně řečeno nevím o jediném projektu v České republice, který by se mě tady neotočil. Řada projektů, o kterých vím, tak má podle mého názoru i reálnou šanci na realizaci.

Nejvíce lidí se zajímá o využití větrné energie. Podle starosty Petra Pávka existuje v naší republice mnoho oblastí, kde by bylo škoda síly větru nevyužít.

Petr Pávek: Musím říci, že kupodivu na území celé České republiky, táhne se to od Domažlicka. přes Krušné hory, Jeseníky až na Českomoravskou vrchovinu.

Spustit audio

Více z pořadu