Veronika Týblová – Mařenka z Arabely, rodačka z Jablonce nad Nisou

16. srpen 2023

Točila kouzelným prstenem, létala v kufru a pláštěm se přesouvala mezi říšemi. Které dítě tohle zažije? Jenom jedna malá holka – Veronika Týblová, která se narodila v roce 1970 v Jablonci nad Nisou. Všichni jí známe jako Mařenku z Arabely.

Filmaři ji tehdy vybrali v konkurzu, když už měla za sebou první malou roli ve filmu Kočičí princ. S Ondřejem Kepkou vytvořila nezapomenutelnou dětskou dvojici, která si v pohádkovém seriálu zahrála po boku velkých hvězd.

Na natáčení vzpomíná jako na prázdniny trvající celý rok, navíc bez dozoru rodičů. V paměti jí utkvěla vstřícnost Vladimíra Menšíka a Stelly Zázvorkové. Fantomase, kterého ztvárnil František Peterka, se ale bála. Před ním prý výjimečně nezlobila.

Malá Veronika si pak ještě zahrála v seriálech Kousek nebe a Létající Čestmír a v pohádkách Potrhlá Andula, Madlenka a strašidla a Petra a Pavla. Nabídku angažmá ve druhém díle Arabely překvapivě nedostala.

Maminka Veroniky Týblové byla lékařka a tatínek novinář, po roce 1968 perzekuovaný za politické názory. A byl to právě táta, který jí později zakázal hrát v příběhu s prorežimním politickým podtextem. Tím její kariéra skončila.

Z pohádkové Mařenky je dnes padesátnice. Studentka gymnázia a pedagogické fakulty učí v Praze na základní škole. Bydlí na Černém mostě, je dvakrát rozvedená a má dvě děti.

autor: Milan Knotek
Spustit audio