Velikonoční speciality trochu jinak!
Nádivka, které se říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla. Recepty jsou ovšem maličko vylepšené a vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali naši předkové.
Začneme velikonoční nádivkou, kterou bychom měli správně upéct na bílou sobotu. Ta už je ve znamení konce 40denního půstu a právě v tento den bude patřit na stůl nádivka, které se také říká velikonoční buchta, sekanina nebo svítek.
Důležitou součástí jsou zelené bylinky a nejlépe i mladé kopřivy
Nádivka, kterou nám poradí Mirka Teichmanová, je bronzovým receptem z nedávné soutěže Gastro Hradec. A v čem je recet originální?
Velikonoční nádivka:
Suroviny:
10 ks dva dny starého pečiva, 3 vejce, 4 bílky, 200 g cibule, 150 g másla, 500 g uzené plece, 300 g anglické slaniny, velká hrst sekaných zelených bylinek, dle chuti sůl, pepř, česnek, tuk a strouhanka na formu
Postup:
Uvařit uzené maso - vývar odložit.
Pečivo nakrájet na kostičky a zalít vejci, která jsme rozšlehali v mléce (množství podle suchosti pečiva).
Na tuku zpěnit cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu.
Zvlhčené pečivo zalít cca 1 dcl vývaru.
Vmíchat uzené maso nakrájené na kostičky a slaninu s cibulí.
Dochutit solí, pepřem, česnekem.
Přidat nasekané bylinky.
Nakonec nadlehčit ušlehanými bílky.
Rozprostřít do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče.
Při pečení potírat rozpuštěným máslem.
Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!
Související
-
Velikonoce - svátky jara. Zahrádkářská výstava v Častolovicích ukazuje krásu staročeských svátků
Ve dnech 12. až 14. dubna 2019 pořádá Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Častolovicích jarní velikonoční výstavu pod názvem „Velikonoce - svátky jara".
-
Bělohradské Velikonoce začaly. Výstavu s jarní inspirací netradičně doprovázejí i „Meluzíny“
Tradiční Velikonoční výstavu v Památníku Karla Václava Raise v Lázních Bělohradě letos netradičně doplňují i „Meluzíny“. Vytvořily je děti ze ZUŠ Hořice.
-
Historii Velikonoc a velikonočních tradic v našem regionu vám...
Radioporadna - Mgr. Jana Nešněrová z Městského muzea a galerie v Úpici. Historie Velikonoc a velikonočních tradic. Jak se slavily Velikonoce v našem regionu - Zají...
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.