Ve vybraných prodejnách vrátíte PET lahve a plechovky. Dostanete za ně slevu na nákup

24. únor 2023 10:17

Od čtvrtka 23. února můžete odnášet použité plechovky a plastové obaly od nápojů do několika vybraných poboček supermarketů Lidl a Kaufland v Česku. Začíná totiž pilotní projekt k zálohování PET lahví a plechovek, který má lidi naučit vracet použité nápojové obaly před zavedením zákona o zálohování. Na jeho návrhu teď pracuje resort životního prostředí.

„Zákazník přijde k automatu, kde je zvyklý a tradičně vracel pivní lahve, a teď může nově vrátit PET lahve a plechovky,“ vysvětluje mluvčí obchodního řetězce Lidl Tomáš Myler.

Čtěte také

A popisuje, jak správně vkládat prázdné plastové obaly a plechovky do automatu: „Dnem napřed vkládá do tradičního otvoru na vrácení obalů. Slyšíme, jak se to vzadu lisuje, protože nechceme vozit vzduch, takže lahev zajede dozadu a slisuje se.“

Přestože jsou lidé většinou v domácnostech zvyklí PET lahve sešlapávat, měly by být nesešlápnuté a bez tekutiny, ukazuje mluvčí obchodního řetězce Kaufland Renata Maierl.

Odměnou je sleva na nákup

„Za minimálně šest PET lahví nebo plechovek získá zákazník slevu na určitou sortimentní skupinu. Vyjede mu slevový lístek, kterou pak následně uplatní na pokladně,“ doplňuje mluvčí Lidlu Myler.

Právě v tomto obchodním řetězci mohou zákazníci využívat slevy po vrácení prázdných nápojových obalů na vybrané nápoje. I v Kauflandu můžou využít slev na vybrané zboží.

Čtěte také

„Chceme hlavně vzdělávat zákazníky, kteří jsou už dneska zvyklí z jiných zemí, například ze Slovenska nebo Německa, vracet PET lahve a plechovky. Naši zákazníci dneska vrací skleněné lahve. Jde nám o to, aby si to mohli vyzkoušet v praxi,“ popisuje mluvčí Kauflandu, proč obchodní řetězce spustily pilotní projekt.

Zavedení každého ze šesti automatů na nápojové obaly vyšel obchodníky na statisíce korun, které dali ze svého. Zálohování PET lahví a plechovek v Česku dlouhodobě prosazuje Iniciativa za zálohování – pilotní projekt vracení tak vítá. Na návrhu zákona o zálohování nyní pracuje ministerstvo životního prostředí.

Kdy by měla být jeho konkrétní podoba hotová? A jakou zálohu jsou Češi podle průzkumu ochotni akceptovat? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio