Vánoční trhy budou letos jiné. Na ten v městečku Seiffen se můžete vydat skrz virtuální realitu

V různých koutech Německa se vánoční oslavy liší. Jednotná dokonce není ani štědrovečerní hostina. Někde je na slavnostním stole párek, jinde kachna anebo tavený sýr. Co Němce spojuje, jsou tradiční dřevěné ozdoby z Krušných hor. Vyrábí se hlavně ve městě Seiffen, které zpravodaj Radiožurnálu v Německu Václav Jabůrek navštívil.

Dílny i přes pandemii běží na plný provoz. V balícím papíru končí všechno od dřevěných figurek myslivců a ponocných až po takzvané vánoční pyramidy. Takové malé dřevěné kolotoče, které pohání horký vzduch ze svíček.

Krize vánočních trhů

Letos putují hlavně do krámků s dekoracemi. „V naší vesnici sídlí taky dva internetové eshopy, přes které se dají nabízet napřímo. Skoro všechny vánoční trhy letos v Německu odpadly. Můžeme tak prodávat jen přes kamenné obchody, no a jednou maličkou prodejnu jsme si zařídili i přímo v dílně,“ říká majitelka rodinné manufaktury Anette Neuberová.

Vánoční sezóna je pro dřevořezbáře naprosto klíčová, po zbytek roku jsou prodeje zanedbatelné

Svaz místních podniků ale díky krizi přišel s úplně novým nápadem: na internetových stránkách otevřel virtuální vánoční trh.

Virtuální chumelenice

Nejdřív se vám zobrazí panorama seiffenského náměstí. Je celé zasněžené a jsou na něm malé stánky a taky pódium, ze kterého hraje hudba. Kliknutím můžete zajít do libovolného stánku a uvnitř najdete všemožné produkty od plstěných přezůvek přes svařené víno a tradiční štoly až po dřevěné hračky a šperky. Prostě věci, které potkáte i na klasickém vánočním trhu,“ popisuje virtuální trh Juliane Kroenerová.

Na virtuálním vánočním trhu je vidět zasněžené seiffenské náměstí s malými stánky. Šipky označují směr: betlém, vánoční strom nebo kniha návštěv

V městečku Seiffen vede svaz dřevořezbářů Dregeno, který s celým nápadem přišel a spustil ho na svých internetových stránkách.

„Napadlo nás to už při jarním lockdownu. Vánoční sezóna je pro nás naprosto klíčová, po zbytek roku jsou prodeje úplně zanedbatelné. A tak jsme už v prvním pololetí přemýšleli, co dělat, jestli se to na podzim vrátí a Vánoce budou vypadat jinak, než jak jsme zvyklí, vzpomíná Julianne.

Jen pro tu atmosféru

Celý trh je trojrozměrný a vedle online nákupů ve čtrnácti stáncích se v něm dá zajít i pod vánoční strom anebo k betlému. Návštěvu skutečného trhu to sice nahradit nemůže, nejen Němci se ale pro tento rok musí spokojit s málem.

Vyřezané plošky virtuálního betléma připomínají skutečnou řezbářskou práci

Uznávám, že zrovna pro naše tradiční odvětví je to přece jen obtížné. Stojí na pocitech, natěsnaných uličkách a vzdálené vůni svařeného vína. Ale na virtuálním trhu máme knihu hostů a ti nám píšou nadšené komentáře. Jeden si ho prý otevírá každou neděli po setmění, pije u toho kávu a nechá ho běžet podobně jako spořič obrazovky. Čistě pro navození atmosféry,“ dodává Juliane Kroenerová z dřevodělného svazu Dregeno.

Chcete si také projít adventní trhy v Seiffenu? Navštivte jejich webové stránky

Jeho virtuální vánoční trhy se prý skvěle osvědčily a asi se boudou pořádat i v dalších letech.

autoři: Václav Jabůrek ,
Spustit audio

Související