Chcete napsat dopis Ježíškovi? Zamiřte na vánoční trh do německého Bautzenu

5. prosinec 2019

Město věží, město hořčice, město plné historie. To je německý Bautzen, česky Budyšín. Tohle menší městečko leží jen pár desítek kilometrů od českých hranic, z Liberce je to  něco přes hodinu cesty autem. A určitě stojí za to ji absolvovat. Ať už kvůli bratwurstu, tradičním dřevěným betlémům, stromu posetému hvězdami nebo možnosti napsat dopis samotnému Ježíškovi.

Budyšínské adventní trhy mají dlouhou tradici. A jak připomíná pracovník místního informačního centra, konat se začaly díky Čechům. Respektive díky českému králi. 

„Byl to Václav IV., kdo v roce 1384 dal našemu městu tržní právo. Letošní ročník adventních trhů tak je už 636. v pořadí,“ počítá.

Tradiční v Bautzenu ale nejsou jen trhy, ale například i věže, hořčice nebo betlémy. 

Dopis Ježíškovi

Adventní trh voní svařeným vínem, punčem i masem – dominuje pochopitelně vůně bratwurstu. U stánků si ale kromě jídla můžete koupit třeba i dřevěné hračky. Jak jinak než tradiční. A kupodivu i české. V Německu jsou totiž velmi oblíbené české postavičky Spejbla a Hurvínka, nechybí ani krteček nebo včelka Mája.

V Bautzenu můžete napsat dopis Ježíškovi neboli Weihnachtsmannovi

„Rozhodly jsme se jet do Bautzenu, protože už jsme viděly trhy v jiných městech. Moc se nám tu líbí, je tu příjemná atmosféra a dalo se dobře zaparkovat. Dcera navíc poslala dopis Ježíškovi,“ pochvalují si trhy Češky, které přijely načerpat vánoční náladu.

„Dopis Ježíškovi“ tu můžete vhodit přímo do žluté schránky s nápisem Weihnachtsmann. Věřme, že tenhle vousatý pán ochotně plní přání nejen německým, ale i českých dětem. 

Spustit audio

Související