Václav Souček: Auta bez řidičů

Situace je vážná. V silniční dopravě valem přituhuje; přispívá k tomu hustá spleť uzavírek, oprav a rekonstrukcí, sem tam i finální souběh povolení ke stavbě pár kilometrů nového dálničního úseku. 

Proudy kamionů a barevné šňůry aut rok od roku houstnou. Městnání ve frontách přivádí krev řidičů k bodu varu, a tak není divu, že se ujímají pokusy o vývoj auta bez řidiče.

Lid obecný si pomáhá černým humorem a tvrdí na úkor jisté části ženského elementu za volantem, že auta bez řidiče už jsou u nás dávno k vidění. Dlužno nemilosrdně dodat, že i pán tvorstva zůstává často pozadu za technickým vývojem a ve svém počínání na silnici se jeví - jak praví populární český film - „momentálně opožděný“.

Starší řidič za volantem (ilustrační foto).

Nezbývá, než se pozorně vyvarovat začlenění do podobné množiny a pokorně šanovat v provozu cyklisty a chodce. Neboť v době dohledné nám - uživatelům motorových vozidel - kyne to, čemu dnes nemíníme věřit: nepříliš spanilá budoucnost řidičů bez aut.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.