Václav Helšus – úspěšný divadelní a filmový herec, rodák z Loun a čestný občan Liberce

29. prosinec 2023

V Lounech se v roce 1947 narodil úspěšný divadelní a filmový herec Václav Helšus. Mládí strávil ve mlýně, kde jeho otec pracoval jako truhlář.

Po studiu na střední všeobecně vzdělávací škole a DAMU začínal na ústeckých divadelních prknech.

V 70. letech se stal hvězdou liberecké Ypsilonky. Exceloval tam např. v inscenacích Michelangelo Buonarroti, Ubu králem nebo Kovář Stelzig.

S výjimkou let 1987 – 1989, kdy působil v pražském Národním divadle, zůstal věrný Liberci. V místním divadle F. X. Šaldy se stal jednou z ústředních postav celé jeho historie.

Václava Helšuse jsme mohli vidět ve filmech Holka na zabití, Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Kanárek, Kalamita, Krakonoš a lyžníci nebo Modelář.

Desítky dalších postav ztvárnil v televizních seriálech Život na zámku, Slunečná, Policie Modrava, Případy 1. oddělení, Vzteklina, Labyrint, Rodáci, Letící delfín a mnoha dalších. Nevyhýbal se ani pohádkovým rolím a experimentální tvorbě.

S Helšusovým životem to po roce 1968 mohlo být ale úplně jinak. Na invazi vojsk Varšavské smlouvy reagoval odletem do Anglie, kde si osm měsíců vydělával v obchodě a později v luxusní restauraci. Nakonec se ale vrátil domů, aniž by byl souzen.

Václav Helšus je čestným občanem města Liberce.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.