V Ústeckém kraji si lidé připlatí za vodu, v Chomutově za odpad

25. prosinec 2018 12:11

Vyšší ceny za služby – s tím musí v příštím roce počítat obyvatelé Ústeckého kraje. Mírně poroste vodné a stočné, někde také cena za teplo.

Cena vody v Ústeckém a Libereckém kraji příští rok vzroste o necelé procento. Za vodné a stočné Severočeši zaplatí 99,55 koruny za metr krychlový. Cena vody v regionu patří dlouhodobě mezi nejvyšší v celé České republice. SVS zásobuje vodou přes milion obyvatel ze 458 obcí.

Společnost Termo Děčín s ohledem na zvýšení cen paliv a povolenek zvyšuje ceny tepla o 4,5 procenta. „Výdaje průměrné domácnosti, zapojené do věrnostního programu, se tak za vytápění a ohřev teplé vody zvýší o 679 korun ročně,“ uvedl předseda představenstva firmy Libor Štěpán. Podle něj však většina domácností v Děčíně zvýšení cen tepelné energie při placení záloh téměř nepocítí. Zákazníci totiž mnoho svých objektů v posledních letech zateplili, vyměnili okna.

Poplatek za svoz odpadu, peníze, poplatky, odpad

Společnost United Energy cenu tepla zvyšuje v průměru o jedno procento. „Zvýšily se ceny některých nákladů, zejména za nákup emisních povolenek,“ řekla mluvčí společnosti Miloslava Kučerová. United Energy dodává teplo zhruba třiceti čtyřem tisícům domácností v Mostě a Litvínově.

Na radnicích se nyní hodně diskutuje o cenách za svoz odpadu kvůli zvyšujícím se nákladům obcí za jeho likvidaci. V Chomutově se rozhodli po roce, kdy byl svoz zdarma, poplatek 500 korun ročně za odpad obnovit. "Po dobu, kdy byl svoz s nulovým poplatkem, se nijak neprojevila separace odpadu, neklesá počet černých skládek. Pokud je služba poskytována zdarma, lidé se jí neváží," uvedl ekonom města Jan Mareš.

Náklady na jednoho poplatníka v Chomutově  jsou 796 korun, město tak za občana doplatí 296 korun. Zdarma budou mít nadále svoz odpadu v Ústí nad Labem, Mostě a Teplicích.

Daň z nemovitosti většinou radnice, které jsou po volbách nově obsazené, neměnily. V platnosti ve stejné výši zůstává například také lázeňský poplatek v Teplicích.

zdroj: ČTK/ABACA
Spustit audio

Související