V teplické Botanické zahradě se povedlo vypěstovat vymřelou prvohorní plavuň rodu Lepidodendron. Jde o celosvětový unikát

1. duben 2022

Botanická zahrada Teplice se od 1. dubna zařadila mezi unikátní zahrady v celosvětovém měřítku. Zahradníkům se povedlo náročnou kultivací vypěstovat vymřelou prvohorní plavuň rodu Lepidodendron. Vrchol rozvoje této skupiny byl zhruba před 330 miliony lety v bažinatých oblastech a močálech, kde dnes nacházíme ložiska černého uhlí.

Prvohorní plavuň je známá pouze ze zkamenělin, ale v Teplicích bude tento unikátní moment vidět naživo. „Naši zahradníci mají opravdu zelené ruce a s jejich péčí by vykvetlo i koště. Jsem rád, že zrovna naší botanické zahradě se povedlo dopěstovat takto vzácnou rostlinu do stavu, kdy ji můžeme ukázat návštěvníkům,“ chlubí se ředitel botanické zahrady Petr Šíla.

Botanická zahrada Teplice uvažuje o přípravě specializované expozice věnované prvohorním rostlinám, která by tak doplnila stávající část věnovanou třetihorní krajině na Teplicku. „Vzhledem k extrémní vzácnosti a citlivosti rostliny bude vystavena pouze 1. dubna, poté ji opět schováme do zázemí, kde pro ni máme připraveny speciální podmínky,“ dodává kurátor zahrady Jan Ptáček.

Botanická zahrada Teplice předpokládá, že by tuto rostlinu mohla pravidelně vystavovat vždy 1. dubna ve skleníku Tropicana, aby se omezil vliv aprílového počasí panujícího ve venkovní expozici.

Pokud jste dočetli až sem, podívejte se znovu na datum vydání článku. 1. dubna se totiž stávají všelijaké zázraky...

 

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.