V Pardubickém kraji přibývají nabíjecí stanice pro elektromobily

11. leden 2019 14:30

V Pardubickém kraji přibývají veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily. Na předním místě v tomto trendu bude, v poměru k počtu obyvatel, šestitisícový Letohrad díky místní společnosti OEZ. Ve spolupráci s městem plánuje instalaci stejnosměrné rychlonabíjecí stanice na letohradském náměstí.

„Vedle toho je v plánu instalace dvou běžných dobíjecích stanic na firemním parkovišti,“ řekl ředitel závodu OEZ Letohrad Roman Schiffer. Firma už jeden elektromobil využívá, a to především pro pravidelné cesty mezi Letohradem a 30 kilometrů vzdáleným provozem v Králíkách. Letos by se měl vozový park rozšířit o další dva až pět vozů s elektrickým pohonem, které budou sloužit pro cesty do provozu Bruntál a dalších míst.

Vloni byla poblíž akvaparku uvedena do provozu první nabíjecí stanice pro elektromobily v Moravské Třebové. Zaregistrovaní uživatelé si tam mohou dobít baterie bez časového omezení za cenu podle spotřebovaných kilowatthodin.

Pardubice, Svitavy, Ústí

V Pardubicích je možné nabít baterie vozu například u prodejny Lidl u nádraží. Další stojany jsou před železničním nádražím a v areálu prodejce vozů Nissan v Poděbradské ulici. Jednu stanici má ČEZ na Cihelně.

Ve Svitavách je dobíjecí stanice v provozu u multifunkčního centra Fabrika. Dobíjecí stanici má i Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí. V Chrudimi a Lanškrounu by měly časem vzniknout u nádraží.

Dobíjecí stanice pro elektromobily by se měla v budoucnu objevit i v Litomyšli. Vedení města v současné době jedná s několika firmami, které se specializují na jejich budování.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související