V Mostě, Chomutově i Žatci se zabývají návrhy lidí na zlepšení veřejného prostoru

13. březen 2024 08:44

V Mostě mohou lidé do 15. března hlasovat v rámci participativního rozpočtu s názvem Hejbni městem, v Chomutově už se chystají na realizaci vítězných návrhů z loňského roku. Lidé v obou městech mají podle radnic o navrhování, jak vylepšit veřejný prostor, zájem. V Mostě se do toho pravidelně zapojují i senioři. Co by se mělo zlepšit, navrhují lidé i v Žatci.

Participativní rozpočet Hejbni Mostem má už tradičně dvě kategorie. Tou první jsou návrhy obyvatel Mostu v produktivním věku, těch se letos sešlo 19. Město na jejich uskutečnění vyhradilo 3,3 milionu korun.

V seniorské kategorii letos mohou lidé vybírat z pěti návrhů. Na jejich realizaci město vyčlenilo 700 000 korun. Ještě do konce března Most vyhlásí vítězné návrhy z obou kategorií.

Chomutov letos realizuje návrhy svých obyvatel

V Chomutově vždy v jednom roce navrhují a vybírají vítězné návrhy, v dalším roce je pak město uskuteční. Letošek připadá na realizaci vítězných návrhů.

Jde například o oživení fontány v městském parku, která bude nově nasvícena. Chomutov také propojí turistické stezky ze sídliště na Březenecké k zooparku a Kamencovému jezeru. Po městě také přibydou nové lavičky a budovu městského divadla se vrátí dvě sochy múz. Za uskutečnění návrhů svých obyvatel město zaplatí pět milionů korun.

Žatec bude znát vítězné návrhy do konce března

Participativní rozpočet mají také v Žatci. Během ledna se tam sešlo celkem 11 návrhů na vylepšení veřejného prostoru. Tamní obyvatelé pak do konce února vybírali hlasováním ty nejlepší. Vítězné návrhy představí radnice po jednání rady města, tedy v nadcházejícím týdnu. Město má na jejich realizaci připraveno 800 000 korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související