Ústecké Činoherní studio uvede scénické čtení německé hry Prsten

31. březen 2019

Završuje tak tříletý cyklus premiér německojazyčných současných textů. 

V takzvaném Obejváku v Činoherním studiu v Ústí nad Labem předvedou poslední březnovou neděli večer repríza hry Prsten německého básníka a pastora Christiana Lehnerta. Kromě týmu z Činoherního studia se na něm podílejí také studenti.

Spojili se studenti hned čtyř vysokých škol. Na překladech pracovali studenti germanistiky ústecké univerzity a studenti bohemistky v Drážďanech. Na scénu je pak podle Elišky Venglařové z Činoherního studia převedli další studenti.

„Hlavně studenti JAMU a DAMU, kteří tvořili inscenační týmy jednotlivých scénických čtení. Dostali první příležitost pracovat v profesionálním divadle,“ popisuje Venglařová.

To potvrzuje i režisér Prstenu Josef Doležal, který studuje DAMU. „Činoherák mám moc rád. Tři roky sem za nimi dojíždím a snažím se pro ně něco napsat. A tato možnost mi přišla strašně fajn,“ vysvětlil.

Právě i kvůli zkušenostem kolegů z divadla naslouchal Josef Doležal při zkoušení jejich radám a poznámkám. „ Jedná se o text, který je velmi složitý a obsahuje mnoho odkazů na německou literaturu i Starý a Nový zákon,“ poukazuje na úskalí práce.

Scénické čtení dramatické básně Prsten bude možné vidět ještě ve čtvrtek 4. dubna. Tím tento tříletý projekt skončí. Podle Elišky Venglařové si na něj diváci rychle zvykli.

„Všechna scénická čtení byla rychle vyprodaná. I pro diváky je to atraktivní, je to něco úplně jiného. Navíc tyto hry se v Česku ještě nikdy neuváděly,“ zhodnotila Eliška Venglařová z Činoherního studia.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související