U pardubického letiště by mohla vzniknout menší průmyslová zóna

26. květen 2023 06:08

Pardubice jednají s Nadací města Pardubic o prodeji městských pozemků v Popkovicích u mezinárodního letiště. Nadace již většinu ploch vlastní a chce vytvořit menší průmyslovou zónu o rozloze několika hektarů, kde by mohla být podle územního plánu umístěna lehká výroba.

O výstavbu v lokalitě má zájem investor, který tam plánuje vybudovat podnik na opravu VIP letadel. „Vyvolává to obavy místních obyvatel. Na druhou stranu další rozšiřování současné velké průmyslové zóny ve Starých Čívicích naráží na hlukové limity,“ uvedl zastupitel Dušan Stránský (ODS).

Čtěte také

Podle dřívějších úvah by bylo možné vybudovat k letišti zadní bránu, která by tam umožnila navážet náklad pro letadla, aniž by nákladní auta musela projíždět místní částí Popkovice.

Stránský poukázal na to, že nadace chce část kupní ceny pokrýt převodem akcií společnosti Pardubická plavební, které patří výletní parník Arnošt z Pardubic, na město. Podle ODS je to problematické, protože cena akcií se v posledních letech změnila.

Na letišti má letecká společnost AeroPartner zájem o 5000 metrů čtverečních, které by měla v dlouhodobém pronájmu. Chce tam postavit hangár na opravu VIP letadel. Náklady odhaduje zhruba na půl miliardy korun.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související