U náchodské nemocnice vzniká moderní teplárna za sto milionů korun. Někteří lidé to kritizují

8. srpen 2017

V Náchodě na sídlišti u nemocnice pokračuje přestavba výměníku tepla na teplárnu s elektrárnou. Ta bude nově vytápět část města zemním plynem. Za modernizaci zaplatí společnost Innogy zhruba sto milionů korun. I kvůli výhradám části obyvatel investor upravil projekt, snížila se tak například výška akumulačních nádob.

Nadměrný hluk, spaliny i pohled na zhruba třicetimetrové komíny. K tomu obava, že byty, ve kterých bydlí, ztratí na hodnotě. To jsou nejčastější argumenty obyvatel, kteří bydlí v Náchodě na sídlišti u nemocnice a proti výstavbě teplárny protestují.

„Bude to vyluzovat smrad, hluk a teplo. Přímo to mám naproti balkónu," popsal před časem svoje obavy Viktor Středa, který bydlí v sedmém patře družstevního panelového domu a nové komíny mu vyrostou prakticky před oknem.

Čtěte také

Možná i kvůli podobným výhradám některých lidí investor původní projekt změnil.

„Projekt jsme upravili v několika detailech tak, aby nejlépe vyhovoval především obyvatelům sídliště a co nejméně měnil dosavadní budovu výměníku a jeho okolí. Snížili jsme výšku akumulačních nádob a děláme kompletní odhlučnění technologie i samotného objektu," říká za Innogy Energo Martin Chalupský. Podle něj teď probíhají práce uvnitř výměníku, instalace moderní kogenerační jednotky proběhne v příštích dvou týdnech.

Nový provoz prý nijak nezvýší hladinu hluku v okolí, stejná zůstane i cena tepla

„Po instalaci kogenerační jednotky bude probíhat její kapotování uvnitř budovy a propojování jak po strojní, tak po elektročásti," dopňuje Martin Chalupský.

kotelna pro centrální vytápění

Změnu projektu posvětili také úředníci náchodské radnice. Potvrzuje to místostarosta Jan Čtvrtečka z ČSSD. „Získali jsme k tomu všechny potřebné podklady a vyjádření kompetentních orgánů. Nechali jsme si zaslat i vyjádření a vysvětlení od firmy Innogy, která je investorem. A na základě těchto informací jsme se rozhodli o udělení souhlasu."

Zkušební provoz nového systému vytápění chce společnost Innogy Energo spustit na podzim, systém zásobování sídliště teplem a teplou vodou je podle Martina Chalupského plně funkční a připraven na hlavní topnou sezónu. „Na září, až se všichni vrátí z dovolených, plánujeme udělat den otevřených dveří. A všem zájemcům představíme moderní technologii, která bude do budoucna zajišťovat ekologické moderní vytápění celého sídliště."

Do té doby mají zájemci s otázkami a připomínkami možnost kontaktovat firmu na speciální e-mailové adrese, za poslední měsíc na ní prý přišel jediný dotaz.

autor: baj
Spustit audio