Tomáš Goder – talentovaný skokan na lyžích z Desné

8. září 2023

V Desné se v roce 1974 narodil talentovaný kluk, který dokonale zapadá do škatulky označené štítkem Mohl dokázal víc – skokan na lyžích Tomáš Goder.

Na můstky se dostal přes nábor na základní škole. Trenér Luděk Matura ho skvěle naučil tehdy progresivní „véčko“.

V roce 1991 byl Goder druhý na mistrovství světa juniorů a zlato získal v soutěži družstev.

První skvělé výsledky mezi dospělými přišly na mamutích můstcích. V roce 1992 byl v letech na lyžích dvakrát čtvrtý ve světovém poháru v Oberstdorfu a bramborovou medaili si odvezl i z mistrovství světa v letech v Harrachově.

Největší úspěch Goderovy kariéry se ale odehrál na olympiádě v Albertville na středním můstku. Sedmnáctiletý student jilemnického gymnázia měl největší podíl na zisku bronzové medaile našeho družstva. V prvním kole vystřihl nejdelší skok ze všech a celkově se v závodě našli jen čtyři lepší skokani.

Při letních závodech na umělé hmotě v roce 1993 ale Goder ošklivě upadl, když se mu jedna lyže zařízla pod vzduch a roztočila ho. Trojnásobná zlomenina ruky si vyžádala 33 stehů.

Na můstky se později vrátil, ale psychická bariéra jeho slibnou kariéru zastavila. Nedokázal se přes ni přenést. K tomu se přidaly ještě fyzické problémy. Kariéru ukončil už v roce 1997.

Se spolužačkou z gymnázia má Tomáš Goder dvě děti. Držitel tehdejšího československého rekordu 183 metrů se přestěhoval do Úpice a začal pracovat v železářství.

autor: Milan Knotek
Spustit audio