Tip na výlet: Kozákov

17. červen 2014

Víte, která je nejvyšší hora Českého ráje? Jestli tápete, nebo zkrátka nevíte a jediná nejvyšší hora, která se vám vybaví, je Smrk jako nejvyšší bod Jizerských hor, tady je další nápověda - na vrcholu kopce stojí oblíbená turistická rozhledna a taky Riegrova chata… Ano, vydáme se na Kozákov.

Kozákov na Semilsku je vyhaslá třetihorní sopka a také strážná hora Českého ráje. Jeho vrchol leží v nadmořské výšce 744 metrů. Dříve proslul jako naleziště drahých kamenů - jaspisů, achátů nebo chalcedonů.

Jak na Kozákov?

Pokud se vydáte na Kozákov ze Železného Brodu, čeká na vás 8 kilometrů dlouhá, turisticky náročná cesta s pořádným převýšením.

Odměnou vám budou krásné výhledy ze 40 metrů vysoké rozhledny na Jizerské hory a Krkonoše – vidět můžete Kumburk, Trosky, Prachovské skály, Hruboskalsko i Ještěd.

západ slunce nad Ještědem při slunovratu (pohled z Kozákova)

Nakonec se můžete občerstvit na turistické chatě, která nese jméno po semilském rodákovi Františku Ladislavu Riegerovi.

0:00
/
0:00

Budete-li chtít zpátky do Železného Brodu, klidně jděte stejnou cestou, tentokrát vám to bude z kopečka pěkně ubíhat. Až dojdete na železnobrodské náměstí, můžete si spokojeně říct, že v nohách máte dobrých 18-19 kilometrů.

autoři: Tomáš Beneš , Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.