Termosku s teplým pitím by měl mít na procházce v mrazu i váš pes. V misce ocení lžičku sádla

Vídáte v těchto dnech psy v bundičkách, svetrech a dokonce i botkách? Nedivte se, pokud nejde zrovna o bernardýna, je jim zima stejně jako nám.

A stejně jako my také mají v zimních měsících rádi v misce něco vydatnějšího.

Teploty hluboko pod nulou neznamenají, že majitelé psů zruší vycházky. Pes potřebuje venčit a běhat každý den, bez ohledu na počasí. Je samozřejmě rozdíl, jestli do teplot hluboko pod nulou jdeme s velkým chlupatým psem, nebo třeba čivavou.

A je také rozdíl, jestli pes trvale žije v bytě nebo venku v boudě. „Když toho pejska byťáka vezmete z jedenadvaceti stupňů ven, a je pod nulou, existují nepromokavé vestičky, pláštěnky přes klouby,“ říká provozovatelka psího útulku v Polné Lenka Dvořáková.

Pes by neměl pojídat sníh. Škodí mu to

V zimních měsících je také vhodné psovi přizpůsobit krmení. „Většina chovatelů přidává ke granulím jednu dvě lžičky sádla, pokus to pes snese,“ radí chovatelka s tím, že kdo psovi vaří, může nechat v misce teplý vývar z masa.

Důležité je i pití. Pokud jde pes s pánem na delší výlet, měl by mít svou termosku s vlažnou vodou. Veterináři také varují před pojídáním sněhu. „Lidi rádi psům házejí sněhové koule,“ potvrzuje Lenka Dvořáková. Zvířata pak mohou dostat angínu, nebo mají problémy se žaludkem.

Tlapky od soli je třeba omýt, osušit a namazat

Pes samozřejmě nejvíc ocení procházku v přírodě, daleko od chodníků a silnic. Pokud ale není vyhnutí, je třeba myslet na sůl.

„Sůl rozežírá, a psi ji pak také z tlapek olizují, což je pro něho škodlivé,“ říká chovatelka a radí buď speciální psí botičky, nebo psům po návratu z procházky umýt tlapky vlažnou vodou, osušit a namazat. „Existují i speciální krémy,“ dodává. 

Spustit audio