Táborská knihovna potřebuje přestěhovat 160 tisíc knih. Prosí čtenáře, aby si jich co nejvíc půjčili

25. březen 2024 11:33

Městská knihovna v Táboře začíná po téměř 150 letech existence psát novou kapitolu. Kvůli přestavbě svého sídla v Jiráskově ulici se na necelé dva roky přestěhuje do prostor bývalé pošty na Žižkově náměstí. Souvisí s tím i přesun několika desítek tun knižních titulů. Pomoci můžou čtenáři.

„Musíme odstěhovat opravdu všechno od kancelářských sponek, přes knihy, stolní hry, cédéčka až po poslední regál,“ rozhlíží se ředitelka knihovny v Táboře Eva Staněk po regálech plných knih v oddělení pro dospělé.

„Odhadem jde asi o 160 tisíc svazků a my doufáme, že jich budeme stěhovat o nějakou tisícovku méně. Vyzvali a poprosili jsme totiž naše čtenáře, ať využijí toho, že si mohou půjčit až padesát knih a nechat si je několik měsíců. Tím nám samozřejmě usnadní práci,“ upřesňuje.

Čtěte také

Knihy už vybírá čtenářka Petra Veselá. „Přišel mi z knihovny krásný email. Mám v plánu půjčit si hodně knih, takže vybírám. Mám z toho radost, je to dobrý nápad, půjčit si hodně knížek a mít půl roku na čtení,“ komentuje.

A podobně podle knihovnice Heleny Buriánkové zareagovali i další čtenáři. „Řekla bych, že knihovna ožila více než obvykle. Velmi nás těší, že jsou čtenáři tak ochotní. Ještě bychom tedy uvítali, kdyby si vybrali víc odborné literatury, protože tam jsou těžké encyklopedie, takže by to ulehčilo práci stěhovací službě,“ popisuje.

Knihy si lze v táborské městské knihovně vypůjčit do 27. dubna. V květnu a červnu bude kvůli stěhování zavřeno. První čtenáře v novém sídle v budově bývalé pošty na Žižkově náměstí pak knihovna přivítá 2. července.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související