Švestkové knedlíky
Říká se, že v čas švestek je špatné pivo – ale já myslím, že za švestkové knedlíky i to horší pivo stojí.
Suroviny:
asi 700 g švestek
300 g hrubé mouky
2 dl mléka
1 vejce
1 lžíce cukru
půl sáčku suchého droždí
sůl
tvrdý tvaroh, cukr, skořice a máslo na ozdobu nebo mletý mák s cukrem, máslo
Postup:
1. Zaděláme kynuté těsto – do mouky dáme sušené droždí, přidáme trochu cukru, špetku soli, vejce a zalijeme mlékem a dobře propracujeme. Necháme asi půlhodiny kynout.
2. Mezitím si opláchneme švestky a osušíme je.
3. Z vykynutého těsta vyválíme váleček, rozkrájíme na stejně velké kousky, dlaní je zploštíme a balíme do nich osušené švestky. Zabalené knedlíky necháme ještě chvíli kynout a pak zaváříme do mírně osolené vroucí vody.
4. Vaříme asi 10 minut – podle síly těstové vrstvy, raději si jeden knedlík rozkrojíme na zkoušku.
5. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, propíchneme je, aby vyšla pára, a hned podáváme.
6. Sypeme je strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a skořicí, přelijeme rozpuštěným máslem. Výtečná varianta je také posypka mletým mákem s cukrem, rovněž přelitá máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.