Studenti v Humpolci skládají psí maturitu. Může pes propadnout?

15. květen 2019 06:00

Že se skládá maturitní zkouška z českého jazyka nebo matematiky, je obecně známá věc. Na zemědělské akademii v Humpolci ale tento týden studenti maturují i z oboru kynologie.

Při zkoušce musí prokázat, jak za dva roky studia vycvičili svého psa. Ten by měl zvládnout najít ztraceného člověka, nebo přinést zastřelenou kachnu z rybníka. I za to pak dostanou mladí kynologové známku.

Sportovní, záchranářská, lovecká…

„Je sportovní kynologie, záchranářská, lovecká kynologie. Musí jít po stopě figuranta, najít předmět, který ztratil a pak vyštěkat, v podstatě najít toho člověka, protože je to záchranář, takže kdyby se někdo ztratil, tak ho vlastně tímhle způsobem může najít,“ vysvětluje vyučující záchranářské kynologie Jitka Fialová.

Zkouška přišla složit i studentka Jana Zikmundová. „Myslím si, že to mohlo být od nás lepší, víckrát se tam otočil, ale snažili jsme se. Doufám, že to nějak dopadne, snad dobře pro nás a zvládneme to.“

Lov

Po zkoušce ze záchranářské kynologie přišly na řadu studentky, které se věnují pro změnu lovu. Ani tady neměli psi úkol jednoduchý, potvrzuje zkoušející Vojtěch Svoboda: „Je to nejobsáhlejší část té kynologie, co tady na škole se učí, protože ta lovecká kynologie obsahuje spoustu disciplín. Vlastně zrovna práci na vodu si obě dvě holky vytáhly, ale jinak to zahrnuje i práci v lese, nebo na poli.“

Dvouletá příprava

„My jsme se připravovali dva roky, s tím že lovecká kynologie je hodně náročná, nestačí jen hodiny výcviku tady ve škole, je to prostě práce doma. Prostě ty lovecký pudy musíme mít nějakým způsobem pod kontrolou my. Ale tak, udělala to, nějaký zkoušky už máme a každý den nemůže být úplně podle našeho očekávání,“ řekla maturantka z lovecké kynologie Iveta Peřinová.

Ústní zkouška

Myslivost si za obor zvolila proto, že se jí věnuje i ve svém volném čase.  Kromě praktických dovedností ale musí studenti prokázat znalosti i při ústní zkoušce.

„Týká se zemědělského zaměření, protože jsou to chovatelé, takže chov zvířat, ale jsou to i otázky z ekonomiky a dále ze základu pěstování rostlin,“ dodal předseda maturitní komise František Stiller a ubezpečil, že jen kvůli psovi studenti u maturity určitě nepropadnou.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související