Studenti střední rybářské školy skládají maturitu přímo u vody

Vyléčit nemocné ryby, ale i dobře počítat. Nejenom to musí umět maturanti střední rybářské školy ve Vodňanech. Praktickou maturitní zkoušku skládají tento týden přímo u vody.

Jedním z maturantů je Dalibor Hlinka, který si vybral téma antiparazitní koupele ryb a vše komisi prakticky předvedl. „Teď už mám dobrý pocit, ale na začátku jsem byl ve stresu,“ komentoval.

Pro Dalibora Hlinku byla praktická maturita asi tím nejsnadnějším předmětem. „Člověk v tom dělá, baví ho to, takže se na to líp připravuje než na češtinu,“ vysvětlil.

Studenti skládají praktickou maturitu nejenom v areálu školního pokusnictví, ale také u okolních rybníků a na řece Blanici. Vybírají si z 24 otázek. „Zkoušíme především otázky týkající se chovu ryb, dále třeba anatomie, péče o zdravotní stav ryb, celkově i otázky týkající se údržby rybníků a životního prostředí,“ vyjmenoval ředitel školy Karel Dubský.

K nejobtížnějším otázkám patří podle něj ty, jejichž součástí jsou kromě dovedností také složitější matematické výpočty.

Studenty střední rybářské školy ve Vodňanech čekají v příštím týdnu ještě ústní maturity z dalších čtyř předmětů.

Spustit audio

Související