Stromem roku může být sulíkovská lípa i katalpa od vily Stiassni, rozhodnutí závisí na hlasujících

21. září 2023

Jihomoravské stromy mezi dosavadními vítězi ankety Strom roku jasně dominují. Nyní se rozhoduje o tom, kdo získá titul v dalším roce. Tradičně nejvíc nominovaných jsou lípy a buky, ale objevují se i ovocné stromy, jak připomněla v pořadu Host Dne na Moravě koordinátorka hlasování Kateřina Bolečková. V těchto dnech finišuje první část veřejného hlasování letošního ročníku.

Pořadatelé ovšem změnili pravidla. Do závěrečné části postoupí jen polovina finalistů a navíc v ní budou lidé dávat své hlasy tajně. Ačkoli zatím Morava měla ve finále mimořádné zastoupení, letos tam jsou z této části republiky jen dva stromy.

Kateřina Bolečková

Anketa je součástí aktivit směřujících k přiblížení významu stromů nejen v lesích, ale i ve městech a mezi poli. Úzce tak navazuje na myšlenky, které propaguje Evropský týden udržitelného rozvoje. „Lidé si musejí uvědomit, co všechno takový strom přináší, jaká je jeho role,“ dodává Bolečková.

Svoji roli tak mají i stromy-hrdinové. To je titul pro dřeviny, které bojují s nepřízní okolního prostředí i lidského chování. Letos mohou titul dostat třeba stromy ohrožené stavbou silnice nebo rostoucí na okraji dolů.

Moravští účastníci finále soutěže Strom roku

Lípa velkolistá na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku. Je stará zhruba 400 let, obvod kmene stromu je 675 cm. Školu u ní symbolicky nabídli jako útočiště pro ukrajinské uprchlíky.

Katalpa trubačovitá v zahradě vily Stiassni (vládní vily) v Brně. Je stará zhruba 95 let, sázeli ji stavitelé domu. Obvod kmene je asi 240 cm. Houževnatý strom má obdivuhodnou schopnost regenerace, přežil vyvrácení větrem i několik stavebních úprav ve svém okolí. Jakoby tak sám na sobě odrážel tragické události 20. století.

Všechny finalisty (zbývajících osm roste v Čechách) lze najít a hlasovat na webu ankety www.stromroku.cz.

Jak moc důležité jsou stromy nejen v lesích, ale i ve městech? A pokusil se někdy někdo hlasování v anketě zmanipulovat? I o tom více v rozhovoru!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.