Strážci Krkonošského národního parku vrací po zimě zpátky do terénu turistická značení

3. červen 2022 08:04

Pokud se v těchto dnech vydáte do našich nejvyšších hor, můžete narazit na místo, kde chybí turistická cedule. Nezmizela, jen zimu přečkala ve skladu. Strážci parku teď míří do terénu a značky opět instalují. Před hlavní turistickou sezónou musí být veškerá dřevěná infrastruktura na svém místě. 

Čtěte také

„Aku vrtačku a tomu odpovídající vruty,“ strážce přírody David Papík dává dohromady potřebné věci.

Společně jdeme do srubu, kde byla část turistického značení přes zimu uskladněna. „Máme nachystáno a teď objedeme několik míst, kde namontujeme místopisné informace k různým vodním tokům a nějakým významnějším místům. Máme s sebou nachystánu i nějakou mapu, která potřebovala vyměnit.

Zatímco v nižších polohách jsou cedule už několik týdnů rozmístěné, teď s nimi strážci vyráží do vyšších míst, protože i tam už sníh odtává a je možné je do terénu vrátit.

Dorazili jsme na první místo

David Papík přidělává ceduli s názvem tohoto místa a několik menších piktogramů.

Strážci Krkonošského národního parku po zimě vrací do terénu turistická značení

Poslední dobou se pracovníci parku už nesetkávají s tím, že by turisté značky ve velkém poškozovali, ale občas prý nějaká zmizí. „Máme různé cedule, které zakazují vstup nebo jízdu na kole či jiný zákaz. Tak ty bývají obětí nějakého vandalismu. Buď si to někdo vezme jako suvenýr nebo to zničí, protože ho naštvalo, že něco zakazujeme.

Čtěte také

V našich nejvyšších hor je rozmístěno zhruba 3000 turistického značení.

Před příchodem zimy, strážci přibližně třetinu cedulí musí sundat, aby je nepoškodilo mrazivé počasí. Přesto každoročně desítky značek míří do truhlárny.

„Přeci jen je to dřevěný materiál. Pokud bychom o něj pravidelně nepečovali, tedy neudržovali ho, neobrušovali a znovu nenatírali, tak prakticky za dva či čtyři roky taková dřevěná cedule dožije, vysvětluje mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

A dodává, že truhláři se neustále snaží zkoušet různé ochranné technologie, aby turistická značení mohla zůstat v terénu i v zimním období a odolala nepříznivému počasí.

Spustit audio

Související