Správa opočenského zámku začala chystat historickou stavbu na novou sezonu. Co to obnáší?

19. únor 2019 11:36

Správa opočenského zámku začala připravovat interiéry panství na letošní sezónu. Do konce března musí nejen uklidit více než 100 zámeckých pokojů, ale mnohé z nich také vyzdobit. 

Reportérka Jana Házová přišla právě ve chvíli, kdy zahradnice dokončovala květinové vazby. Marie Jarkovská pracuje na výzdobě. Má před sebou už dvě hotové nádoby a napichuje květiny.
„Ano, vesměs to jsou nasušené hortenzie, potom tady máme bodláky, řebříček. Zkrátka vše, co se dá usušit, tak zpracováváme."

Česko prohrálo ve Štrasburku. Státu nepatří vybavení zámku v Opočně, rozhodl soud

Opočno - zámek

Česká republika prohrála u soudu ve Štrasburku ve sporu o mobiliář zámku v Opočně. Soud uznal stížnost Jeroma Colloredo-Mannsfelda, který se domáhá vydání vybavení zámku. Potomek šlechtického rodu teď bude chtít obnovit řízení u českých soudů.

Každý rok se připravuje stejná výzdoba, nebo v tom hraje roli, co se podaří za materiál nasušit a fantazie zahradnice?
„Určitě se každý rok nedělají všechny vazby. Některé zůstanou na další roky, takže se obměňují vazby u kterých uznám, že je to již zapotřebí. Znovu se předělají a oživí. Přizpůsobí se, aby to k něčemu vypadalo a lidem se to líbilo."

Vyšli jsme z místnosti, kde se vážou květiny a míříme přes nádvoří zámku do dalších dveří, kde už čeká Milan Junek ze správy opočenského zámku. A ten přesně ví, co vše se tu bude ještě do zahájení turistické sezóny dít.

„Stoupáme do prvního patra našich expozic, kde už začal takzvaný generální úklid. Ten vždy vypukne začátkem února a končí opravdu až těsně před zahájením sezóny. Jeho cílem je uvést expozici do takového stavu, abychom tam mohli vpustit návštěvníky.

Správa opočenského zámku začala připravovat interiéry panství na letošní sezónu

A současně, aby v té hlavní sezóně měly uklízečky co nejméně práce s různými drobnostmi a mohly se soustředit na úklid po návštěvnících. Luxování koberců, utírání prachu a tak dále.

A kdy přijde na řadu mytí oken?
„S tím ještě musíme počkat, protože je ještě chladno. Začínáme spíše pracemi pro mužské osazenstvo. Vymetání pavučin u vysokých stropů se musí ujmout vždy některý z pánů, protože se tím obrovským smetákem s dlouhou rukojetí manipuluje opravdu špatně a navíc v blízkosti křišťálových lustrů."

„Také všechny štuky se musí omést. Místnost se musí alespoň částečně vždy vyklidit, aby nám ten prach nepadal například na čalounění a gobelíny. A potom už přichází jak my říkáme úderná jednotka našich uklízeček a už to doťukává do úplného finále," usmívá se Milan Junek.

Zámek v Opočně bude letos poprvé pro návštěvníky otevřen poslední březnovou sobotu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související