Sníh odtál už i v Podkrkonoší a odkryl hromady odpadků. Nejvíc jich je podél silnic do středisek

29. březen 2019 10:03

Stovky PET lahví, plechovky, obaly od potravin. Takhle vypadají po zimě příkopy podél některých silnic vedoucích do Krkonoš. Ještě nedávno tento nepořádek ukrýval sníh. Ten odtál a teď na místa denně vyjíždí pracovníci technických služeb Vrchlabí a odpadky sbírají. Za každou směnu naplní desítky pytlů. Díky velkému množství turistů mířících v zimě na hory, přibývá i nepořádku kolem silnic. 

Desítky pytlů s odpadky se odváží několikrát týdně z královéhradeckých městských lesů

Odpadkové koše vyváží z královéhradeckých městských lesů dvakrát týdně Václav Kutík

Do královéhradeckých městských lesů vyráží každý den stovky lidí. Za sebou nechávají velké množství odpadků. Nejčastěji je dávají do dřevěných košů, které jsou rozmístěné na navštěvovaných místech. 

Pracovníci technických služeb teď denně naplní desítky pytlů odpadky. Teď právě dorazili na Valteřickou ulici ve Vrchlabí, nafasovali pytle a začínají čistit příkop v okolí silnice.

„Samé PET lahve, kelímky od jogurtů, obaly od sušenek," říká Roman Větrovec, pracovník technických služeb města Vrchlabí.

A hned doplňuje: „Těch odpadků je letos opravdu hodně. Ty hlavní silniční tahy, to je neštěstí. Za půl hodiny je pytel plný."

Pracovníci technických služeb Vrchlabí sbírají odpadky po zimní sezóně

„Sníh, který je v příkopech, zakrývá spoustu odpadků. Díky jarnímu tání vyleze všechno na povrch. Tak nezbývá než vzít do rukou pytle a veškerý odpad posbírat," vysvětluje vedoucí provozu technických služeb města Vrchlabí Martin Tauš.

V příkopech je vidět zejména plastový odpad

„Jsou tam plasty, PET lahve, plechovky od energetických nápojů a od piva, krabičky od cigaret. Musíme také uklidit místa, kde přes zimu skladujeme odklizený sníh ze silnic. Ten když odtaje, tak se tam také musí sesbírat odpadky," doplňuje Martin Tauš.

Pracovníci technických služeb Vrchlabí uklízí po zimní sezóně

Veškerý odpad je hodně pestrý. Vidět jsou i skleněné střepy. Jak se chrání pracovníci technických služeb při úklidu?
„Samozřejmě musí být v reflexních bundách nebo vestách, protože pracují u komunikace. Další věc jsou ochranné rukavice a pracovní boty s výstelkou," dodává Martin Tauš.

Podle vedení technických služeb potrvá úklid po zimě ještě několik dní.

Spustit audio

Související