Smog, mlha, inverze a rozptylové podmínky. Jak tyto meteorologické úkazy vznikají a co znamenají

15. listopad 2019

Dnes nás bude ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové zajímat počasí, nikoli tedy aktuální, ale dlouhodobé. Jsme moc rádi, že k nám opět zavítala meteoroložka a klimatoložka a také vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Stanislava Kliegrová. 

V září přišlo babí léto a bylo nádherně. Také to tak vidíte jako odborník?
Ano, babí léto bylo krásné, užili jsme si ještě hezkého počasí v září a v říjnu. Na začátku září, tedy přímo 1. září jsme měli dokonce v Hradci Králové i na spoustě dalších míst v České republice tropický den. Potom teplota o něco klesla, ale stále jsme měli v září krásné maximální teploty kolem 20 stupňů. A po tom krátkém ochlazení na začátku října babí léto pokračovalo vlastně až do konce října. Byly krásné letní teploty, dokonce letní dny na konci měsíce, 24. října. Letní teplota je 25 stupňů Celsia a více.

Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Máme nějaké statistiky? Kolik bylo například takových krásných slunečných dní během babího léta?
Snažila jsem se něco najít. Babí léto trvalo s krátkou přestávkou v první říjnové dekádě nějakých 5 až 6 týdnů. Ne tedy v jednom tahu, ale dohromady. Ono tedy babí léto nemá úplně přesnou definici, nicméně jsou to dny se slunným a teplým počasím, kdy ráno nebo v noci už může být poměrně chladno, ale přes den si to vynahradíme. Našla jsem zajímavou statistiku, že v roce 1959 trvalo u nás babí léto dokonce 7 týdnů.

Určitě je potřeba, aby se podzemní zdroje doplňovaly. Můžeme teď být mírně optimističtější, ale další srážky potřebujeme.
Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D., vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie hradecké pobočky ČHMÚ

Jak to vypadá s vodou v přírodě a v půdě? Pokračuje sucho nebo už bylo nějak napraveno?
My jsme se sešli a hodnotili léto. Tam jsme si říkali, že srpen už byl na vodu poměrně příznivý, co se týče srážek. Srpen byl srážkově normální a v takovém trendu pokračovalo i září a říjen. Takže dostáváme do přírody tolik srážek, kolik bychom očekávali. Nastává tedy mírné zlepšení. Našla jsem takovou komplexnější zajímavou statistiku o podzemních vodách za září, protože přeci jen chvíli trvá, než to zpracujeme. Takže meziročně bylo září 2019 mírně příznivější, co se týče podzemních vod, a některé části republiky si pomohly docela dost, zejména severovýchod Moravy a jihozápad Čech.

Čtěte také

Ale ono dlouhodobější sucho, které nás trápí několik posledních let, asi dál pokračuje.
Určitě je potřeba, aby se tyto podzemní zdroje doplňovaly. Takže můžeme být mírně optimističtější, ale určitě bychom další srážky potřebovali.

Jsme v polovině listopadu. Přijel Martin na bílém koni? V Krkonoších a jinde na horách už byly první vločky, ne?
První vločky už se objevily o víkendu během soboty. To znamená 9. listopadu. Připadlo několik centimetrů sněhu na vrcholcích Krkonoš, když budu mluvit o našem kraji. Tedy Martin přijel na bílém koni. A statistiky opět říkají, že v posledních zhruba 10 letech pětkrát na bílém koni přijel. Pranostika v posledních letech platí tak půl napůl.

Námraza na stanici ČHMÚ na Luční boudě v roce 2014

Kolik máme na horách sněhu teď? Už by to bylo na lyže?
Teď je tam krásně, co se týče sněhu. Protože do dnešního rána připadlo dalších několik centimetrů a na hřebenech Krkonoš už máme kolem 30 centimetrů. Takže paráda.

Sněžilo i někde v nížinách?
Ano, byla místa, kde v nižších polohách také sněžilo. Zhruba těch 400 metrů nad mořem byla hranice, kde se mohly objevit sněhové přeháňky.

Čtěte také

Mě by zajímaly takové ty meteorologické pojmy, se kterými se setkáváme ve vašich předpovědích. Co je to například mlha?
Určitě je dobré si to zopakovat, protože to budeme jistě slýchat častěji teď v podzimních a zimních předpovědích. Mlha je atmosférický aerosol, který sestává z malých vodních kapiček nebo drobných ledových krystalků. A co je důležité, když se díváme dopředu nebo dozadu za sebe, snižuje vodorovnou dohlednost na jeden kilometr a méně. Je to vlastně takový oblak u země.

Je nějaký rozdíl mezi letní a podzimní nebo zimní mlhou?
Mlha je pořád stejná. K tomu, aby mlha vznikla, je zapotřebí, aby poklesla teplota vzduchu pod tzv. teplotu rosného bodu. Což je teplota, která umožňuje, aby se z vodní páry ve vzduchu staly vodní kapičky. Je to tedy pořád stejné, ale na podzim máme větší pravděpodobnost podmínek, aby se mlha tvořila.

Lysá hora v mlze

Kolik dní v roce bývá mlhavých? Máme nějakou statistiku?
Co se týče dnů s mlhou, tak jsou na tom v ročním průměru hůře hory. Tam příznivé podmínky pro vznik mlhy jsou ještě častější než u nás v nížinách. Když se podíváme na mapu České republiky, uvidíme rozdělení podle toho, jestli se jedná o nížinu nebo hory. A můžeme říct, že nejvíc dní s mlhou v nejvyšších polohách bývá až kolem 160 dní a více  ročně. Což je tedy hodně. A tady na Hradecku je to třeba kolem 20, 30 dní v roce.

Když jsem se dívala na dlouhodobější předpověď, tak to vychází na teplotně nadnormální zimu. Ale je to jen pravděpodobnost.
Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D., vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie hradecké pobočky ČHMÚ

Proč se vlastně mlha spojuje s Londýnem? Skutečně je tam pořád mlhavé počasí?
Určitě jsou místa, kde je vznik mlhy častější. Londýn je často skloňován s tímto termínem a to zejména kvůli tomu, že tam byly během 20. století mlhy spojené se znečištěním ovzduší, protože Londýn je hodně průmyslový. Tam vlastně vznikl termín smog, který se používá dodnes. Poprvé ho použil londýnský lékař v roce 1905, když spojil dohromady slova smoke - tedy kouř a fog - tedy mlhu. Krásně tam vidíme souvislost mezi mlhou a zároveň horšími rozptylovými podmínkami.

Čtěte také

A to je další pojem, který můžeme vysvětlit, zhoršené rozptylové podmínky. To nějak souvisí s inverzí?
Přesně tak. Na podzim a v zimě máme lepší podmínky pro vznik tzv. inverzního počasí. Když se podíváme na termín inverze, tak se jedná o neobvyklé rozdělení teploty vzduchu s výškou, kdy teplota vzduchu s výškou roste, A to je situace, která je velmi stabilní, tomu vzduchu se v ní líbí. Takže když mu nedodáme zvenku nějaký popud, tak ono rozdělení zůstává velmi dlouho a pod inverzí se hromadí znečišťující látky nebo i vodní pára, vznikají mlhy, atd. Proto je inverze v zimních měsících nebezpečná třeba v průmyslových oblastech nebo ve městech. Protože umožňuje vznik těchto horších situací, co se týče znečištění vzduchu.

Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech - 4.11. - 10.11.2019

Takže inverze vlastně drží ten smog pod poklicí.
Ano, je to tak. Jsou to prostě takové podmínky, která umožňují zhoršení onoho znečištění ovzduší.

Už jsme měli nějaké inverzní dny letos na podzim?
Měli jsme pár inverzních dní, ale naštěstí neznamenaly až tak moc velké zhoršení rozptylových podmínek, že by musela být vyhlášena smogová situace.

Aplikace ČHMÚ prezentuje vybrané produkty ústavu pro širokou veřejnost: předpověď počasí na nejbližší dny, předpověď srážek, výstrahy na nebezpečné jevy, během sezóny také předpověď aktivity klíšťat. Aplikace umožňuje zobrazení předpovědí pro uživatelem nastavené lokality.

Musíme také dávat pozor na náledí a ledovku. Má tradiční otázka na závěr paní Kliegrová, jaká bude zima? Určitě jste se koukala do "křišťálové koule" u vás v Českém hydrometeorologickém ústavu v Hradci Králové.
Ne, já jsem se dívala raději na portál Českého hydrometeorologického ústavu, tam je týdenní předpověď počasí. A ta je docela příznivá, teploty maximálně kolem 10 stupňů. Co se týče výhledu na celý listopad, tak čekáme teplotně normální nebo mírně nadnormální listopad, srážkově také normální nebo by mohlo být i více srážek. Ale vás zajímá vždy dlouhodobá předpověď. Takže když jsem se dívala letem světem na výstupy světových předpovědních center, které se dlouhodobou předpovědí zabývají, tak to pravděpodobnostně vypadá spíš na teplotně nadnormální zimu. Ale je to jen pravděpodobnost.

Takže Vánoce na blátě?
To určitě neříkáme. (smích) Protože ta předpověď se týká zimy jako celku.

Jakub Schmidt a Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děkuji za zajímavý rozhovor. Krásný zbytek podzimu vám přeji a hezkou zimu. Vedoucí meteorologie a klimatologie hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Stanislava Kliegrová byla dnes naším hostem.
Děkuji za pozvání a krásný den všem posluchačům. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související