Skála, které se říká Zkamenělý úředník, se ukrývá v lesích Českého středohoří nad Staňkovicemi

22. únor 2022

V Českém středohoří je spousta rozmanitých skal, balvanů a skalních útvarů. Jejich názvy budí fantazii – k řadě z nich se vážou i místní pověsti. Jedním z takových kamenných útvarů Amtmann.

Nad Staňkovicemi se v lesích ukrývá mohutný skalní útvar Amtmann neboli Zkamenělý úředník.

Už za první republiky k němu vedla značená turistická cesta. Značkaři Klubu českých turistů celkem nedávno tuto cestu znovu vyznačili žlutou turistickou značkou.

Pokud se chcete dostat až ke skále, musíte ale ze značené cesty odbočit prudce nahoru do stráně a svahem k ní vyšplhat. Anebo můžete jít od severu po neznačené cestě, která vede ze silnice u Babin kolem Špičáku.

Horolezci, kteří skále říkají Hadovka, sem chodí lézt. Dokonce tu mají i horolezecké cesty a kovovou vrcholovou schránku – díky nim je pěšina pěkně vyšlapaná.

Skála je dole užší a nahoře širší, takže působí, podobně jako hřib na Magnetovci, trochu nestabilně.

Podle pověsti je skála vlastně zkamenělý panský úředník, který se zamiloval do dcery staňkovického chalupníka. Dívka ho ale nechtěla a rodiče ji do svatby nijak nenutili. Úředník se s tím ale nesmířil – rodině se chtěl pomstít, a tak je všechny z vesnice vyhnal. Za to ho Stankovičtí prokleli a on při cestě na Dlouhý vrch zkameněl.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Poutník Českým středohořím. Autor: Jiří Svoboda

Související