Seminář o česko-saské historii i současnosti se konal v Praze. Hokejový obránce Wolfgang Dorasil

1. březen 2024

Krušné hory a Lužice jsou regiony, které spojuje bohatá sasko-česká historie i současnost. Zároveň se jedná o regiony, které jsou i přes své kulturní bohatství a dědictví často opomíjeny.

Proč tomu tak je a co s tím lze společným sasko-českým úsilím udělat? Takové bylo téma panelové diskuse, která se konala 20. února v Saské kontaktní kanceláři U Lužického semináře v Praze. Na akci se byli podívat i Sousedé. V nich si můžete poslechnout také o společném protestu českých a německých zemědělců na hraničním přechodu Raitzenhaim.

V závěrečném výročí týdne si připomínáme slavného předválečného hokejistu Wolfganga Dorasila, který se narodil 7. března 1903 v Opavě v zámožné rodině.

Mezi lety 1927 až 1932 nastupoval za československý národní tým. Hrál za něj 38krát a do dějin československého hokeje se zapsal brankou, kterou na mistrovství Evropy ve finálovém zápase vstřelil Polákům. Dorasil tak rozhodl tak o vítězství československého týmu.

Ve své době platil za nejlepšího evropského ofenzivního obránce. Proto dokonce nastoupil do týmu Evropy, který v Paříži sehrál zápas s celkem Kanady. Wolfgang Dorasil zemřel v roce 1964 v Berlíně. Podle svého přání byl pohřben v rodné Opavě.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio