Safariběh přinesl čtvrt milionu pro psy hyenové. Safari park zkusí zvrátit jejich vymírání v Africe

20. duben 2024 07:43

Běžci 39. ročníku Safariběhu a generální partner Safari Parku Dvůr Králové přispěli letos na chov psů hyenových čtvrt milionem korun. Na tratích 2, 5 a 10 km závodila ve prospěch v Africe ohrožených šelem zhruba tisícovka sportovců. Mnozí z nich se na trati objevili v tričku s motivem psa hyenového, o který se postarala světoznámá módní návrhářka Andrea Vytlačilová.

Na startu závodu se s módní návrhářkou Andreou Vytlačilovou setkala redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

966 lidí podpořilo 39. ročník Safariběhu ČSOB. Do Afrického safari Josefa Vágnera a Lvího safari vyběhli na podporu vážně ohrožených psů hyenových v Africe. Safari Park Dvůr Králové je nejúspěšnější zahradou v jejich chovu a intenzivně se věnuje právě i podpoře divokých populací a prostředí, ve kterém žijí.

Asi 1400 psů hyenových žije podle IUCN v divočině Afriky. „To z nich činí jedny z nejohroženějších šelem Afriky. Safari park je dlouhodobým lídrem v jejich ochraně formou chovu v lidské péči, nyní se ale ještě více chceme zaměřit na podporu divokých populací a jejich prostředí. Jsem nesmírně rád, že na takovém přístupu záleží i veřejnosti a moc jim děkuji za podporu,“ uvedl šéf afrických projektů safari parku Jan Stejskal.

Safari park v minulosti podpořil vakcinaci populací psů hyenových v tanzanském Mkomazi, participací na projektu BeadWorks zase přispívá k ochraně prostředí psů hyenových v severní Keni. „Výtěžek z letošního ročníku Safariběhu ČSOB využijeme na další podporu takových aktivit. To by mělo být smyslem fungování každé dobré zoologické zahrady,“ doplnil Jan Stejskal.

Čtěte také

Mnoho běžců vyrazilo na trasu běhu v tričku s motivem psa hyenového, o který se postarala světoznámá módní návrhářka Andrea Vytlačilová. Ta také odstartovala nejnáročnější závod na 10 desetikilometrů. Běžci a generální partner Safariběhu, ČSOB, na podporu tohoto úžasného predátora přispěli částkou přes čtvrt milionu korun.

Psy hyenové v současnosti ohrožuje především nezadržitelně stoupající početnost lidské populace. „Šíření lidských sídel, zemědělství i dobývání zemního plynu nebo dalších komodit je hlavní hrozbou. V poslední době se přidávají i přenosy nemocí domácích psů nebo stále extrémnější výkyvy počasí,“ upozorňuje Jan Stejskal.

I proto počty psů hyenových v přírodě dál klesají. „Safari park se bude snažit pokusit alespoň lokálně tyto tendence změnit. Cesta k tomu musí vést i přes osvětu komunit, kterou rozvíjíme v některých částech Afriky a ukazuje se jako úspěšná,“ doplňuje.

Čtěte také

Dvorský safari park je nejúspěšnější chovatel psů hyenových mezi zoologickými zahradami. Narodilo se tu už 388 mláďat. Chov je přitom velmi složitý a vyžaduje velké zkušenosti i speciální chovná zařízení. Z evropských zoo v posledním roce psy hyenové množily jen zahrady ve Whipsnade, Sigeanu, Magdeburgu a právě Dvoře Králové.

Díky podpoře veřejnosti bylo možné poskytnout zdravotnický materiál nutný pro veterinární péči o populace psů hyenových v tanzanském Mkomazi.

V přírodě patří pes hyenový k nejohroženějším šelmám Afriky. IUCN předpokládá, že ve volnosti žije asi 1400 dospělých psů hyenových v řadě roztroušených populací. Stavy navíc dál klesají. Ohrožuje ho pytláctví, úbytek přirozeného prostředí i stále častější konflikty s člověkem nebo šíření nemocí domestikovanými psy.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související