Rychmburk bude mít nového pána, tamní domov čeká stěhování

28. duben 2017

Po druhé světové válce vystřídal šlechtu na hradě Rychmburk domov důchodců. Pro méně pohyblivé obyvatele ale život na zámku nebyl žádnou výhrou. Kraj chce teď obyvatele přestěhovat na vhodnější místo. Po roce 2020 tak hrad Rychmburk bude moci sloužit novým účelům.

V současné době je na hradě Rychmburk zařízení, které poskytuje pobytové sociální služby pro lidi s duševním onemocněním. Velkou část z nich je možné umístit po menších skupinkách v takzvaném komunitním bydlení. Další obyvatelé zůstanou ve zrekonstruovaném objektu v sousedství hradu.

Čtěte také

„Třetím rokem žijí čtyři klienti z Rychmburku v chráněném bydlení v běžných bytech ve Skutči a dalších deset v komunitním bydlení v Předhradí. Na samotném hradě zůstává 29 lidí a podle plánu bychom je mohli přestěhovat do roku 2020,“ uvedl rakjský radní Pavel Šotola.


Historie hradu
Hrad byl postaven na počátku 14. století. Ve druhé polovině 14. století se stal majetkem pánů z Pardubic a v roce 1425 byl dobyt husity. Posledními majiteli z řad šlechty byli Thurn Taxisové, v roce 1945 byl hrad zestátněn. V letech 1952 až 2007 byl v areálu umístěn domov důchodců. Hrad byl v roce 1964 prohlášen kulturní památkou.

Roční provoz vyjde na milion

„Nepředpokládám, že by se našel movitý zájemce, který by ho chtěl provozovat se vším všudy, jen roční provoz s energiemi stojí kolem milionu korun,“ řekl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Kraj podle Línka nabídl spolupráci s ČVUT. Studenti fakulty architektury by s návrhy možného využití mohli přijít v rámci semestrálních prací.

Na provoz hradu je částečně navázána i obec Předhradí, jejíž starší obyvatelé odebírají obědy z tamní kuchyně. Žádné z okolních měst či obcí si však nemohou dovolit ze svých rozpočtů hrad jako celek provozovat. Nového provozovatele bude kraj hledat až v další fázi, kdy bude jasné, co by bylo nejvhodnější na hradě mít.

Hrad Rychmburk, pro veřejnost přístupné sklepení s historickou expozicí a ve všední dny i věž
autor: pta
Spustit audio