Rybářský svaz zvažuje prodloužení zákaz lovu lososů v Hřensku

28. prosinec 2020 09:00

Ulovit v české řece lososa určitě není běžná záležitost. Přesto se to rybářům na Labi podařilo letos v prosinci už třikrát. Od října do listopadu je lov lososů v okolí soutoku Labe a řeky Kamenice na Děčínsku zakázaný, poslední dva roky se ale tyto ryby vrací vytřít na trdliště později, než bylo obvyklé. Rybářský svaz i národní park České Švýcarsko proto zvažují, že by ochranu vzácných ryb ještě prodloužili.

„No já sem nešel cíleně za lososem. Šli jsme jen s tátou vláčet dravce, a ta ryba tam v tu chvíli byla. Měl 87 centimetrů, ale nevážil jsem ho. Odhadem měl tak 7,5 kilo,“ popisoval loni, jak se svým otcem ulovil v prosinci na Labi parádního lososa, rybář Filip Líbal.

Podařilo se mu to i letos, o tom už ale mluvit nechtěl. Pod fotkou letošního úlovku, kterou zveřejnil rybářský svaz, se totiž na něj snesla vlna kritiky.

„Myslím si, že náhoda to určitě není, a ten lov na téhle lokalitě cjlený,“ říká rybář Daniel Valko a dodává: „I když, na obhajobu těch lovců, je pravda, že se tam nevyskytuje jen losos, ale třeba i candát.“

Právě Daniel Valko organizuje petici, která požaduje prodloužení zákazu lovu lososa na jeho cestě na trdliště – tedy do řeky Kamenice.

„Přijde mi logický nějaký termín – třeba od září do konce roku,“ přibližuje požadavek petice Valko. Podle něj totiž táhnou lososi poslední dva roky později, než tomu bylo zvykem.

Nová omezení lovu plánuje rybářský svaz i správa národního parku

To potvrdil i Jiří Musil z výzkumného vodohospodářského ústavu: „Na skeneru sice máme záznam lososa již z listopadu, převážná většina ryb ale byla pozorována právě v prosinci. Proto byl monitoring lososa i tento rok prodloužen do konce roku.“

V prosinci se jen letos podařilo rybářům vylovit z Labe už tři lososy obecné. Rybářský svaz už oznámil, že projedná určité změny v hájení téhle ryby.

„Lze předpokládat, že se může jednat o rozšíření hájení této ryby, A to jak časového období, tak i úseku. Případně se mohou měnit i další pokyny k zacházení s rybou,“ potrvrdil mluvčí svazuj Jan Skalský.

Zasáhnout se chystá i správa národního parku České Švýcarsko. „I my, jako ochrana přírody, zvažujeme, jestli bychom mohli tuto činnost nějakým způsobem omezit – například vydáním opatření obecné povahy,“ potvrzuje mluvčí parku Tomáš Salov.

Rybářský svaz, který navrací, spolu se správou parku a dalšími organizacemi, tuhle dravou rybu do českých řek, už avizoval, že by případné prodloužení doby hájení lososů mohlo platit už od příštího roku.

Spustit audio

Související