Roste počet lidí, kteří žádají o příspěvek na bydlení. Od ledna se mění pravidla pro jeho přiznání

3. leden 2023 09:52

Počet nových žadatelů o příspěvek na bydlení roste. V posledním čtvrtletí minulého roku o něj požádalo přes 3 900 lidí, což bylo o polovinu víc než ve čtvrtletí třetím. Od začátku ledna se navíc změnila některá pravidla pro přiznání příspěvku na bydlení a na dávku tak má šanci dosáhnout širší okruh lidí. Úřady práce proto očekávají větší nápor žadatelů. 

Jak to vypadá na hradecké pobočce, to přímo na místě zjišťoval reportér Jakub Vik.

Stojím právě u královéhradecké krajské pobočky úřadu práce a fronta se tu zatím tedy netvoří. Ovšem ještě před otevřením tady už čekala malá skupinka lidí. Navíc, podle rezervačního systému, je většina termínů nejen pro dnešní den, ale i pro zítřek a celý příští týden, obsazena.

Čtěte také

Největší nápor úředníci čekají právě teď, na začátku ledna. Kromě toho, že nově na dávku dosáhne více lidí, tak podle ředitele pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka je také pravděpodobné, že řadě osob se od ledna zvýšily náklady na bydlení. A může tedy být i pro ty stávající příjemce výhodné nechat si dávky přepočítat a dosáhnout tak na vyšší částku.

Počet lidí, kteří pobírají příspěvek na bydlení, není mezi jednotlivými čtvrtletími v minulém roce rostl. Zatímco v tom prvním ho v Královéhradeckém kraji pobíralo přes 6 tisíc domácností, ve druhém už to bylo přes 7 tisíc a ve třetím čtvrtletí pak přes 8 tisíc. V prosinci 2022 to ovšem už bylo více než 10 800 domácností.

Shrňme, co se přesně od ledna změnilo?

Čtěte také

Nově by na příspěvek na bydlení mělo dosáhnout více lidí, zejména jednočlenných domácností, které teď mají nově sjednocené podmínky, jako domácnosti dvojčlenné. Jednoduše řečeno, úřad práce předpokládá, že jednočlenná a dvojčlenná domácnost má přibližně stejné náklady na bydlení.

Některým se také díky změně pravidel dávka zvýší. Úřad práce totiž od nového roku uznává vyšší náklady na bydlení. Připomenu, že i na letošní rok se prodlouží dosavadní úprava nároků na příspěvek na bydlení pro ty, kteří používají k trvalému bydlení vlastní chaty nebo chalupy.

Jak lze o příspěvek na bydlení požádat a co je k tomu potřeba?

Čtěte také

Samozřejmě lze požádat osobně na pobočce úřadu práce. Možné je to ale také elektronicky a to na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí, kde člověk vyplní žádost a připojí nutné přílohy.

Dokládat je nutné zejména své příjmy a potom také náklady na bydlení. Do těch se započítávají kromě nájmů i náklady na energie nebo také služby v domě. A samozřejmě je také nutné doplnit údaje o všech dalších lidech, kteří v dané domácnosti bydlí. Protože se jedná o příspěvek na domácnost a nikoliv na osobu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související