Restaurátoři očistí mince z modřanského 'pokladu'. Našly se při výkopech

4. duben 2014

Modřanský poklad složený ze stovek zlatých a stříbrných mincí a několika šperků už je v Muzeu hlavního města Prahy. Našla ho úřednice náhodou na začátku března, pak ho městská část muzeu předala. Tam mince očistí. Po zpracování je vystaví, odhadem za zhruba půl roku.

V pondělí 3. března úřednice Prahy 12 Daniela Černá kontrolovala kabel na stavbě, kde pracovala těžká technika.

„Když jsem se šla podívat, najednou jsem si všimla, že ze svahu, kde se odkrývala zemina, se začal sypat proud stříbrných mincí do výkopu,“ popisuje nevšední pracovní zážitek.

Daniela Černá se na překvapivý nález šla hned podívat. A zastavila bagr, aby vzácný nález neponičil. „Sypalo se to jako vodopádek. Byla to magická chvilka,“ dodává úřednice.

Na místě se našlo šest kilogramů mincí z různých období. Byly ve dvou skleněných nádobách. Takzvaný Modřanský poklad pak putoval do trezoru.

Teď už jsou mince v rukou badatelů z Muzea hlavního města Prahy. Co s nimi dál bude, popisuje archeoložka Miroslava Šmolíková.

„Domlouváme se s konzervátory, protože mince byly jenom vybrané ze země, takže jsou špinavé. Potom je dostane do práce numismatik,“ vysvětluje Šmolíková.

Radnice Prahy 12 cenu pokladu odhadovala na tři miliony korun. Zatím není jasné, komu poklad patřil. Nejstarší mince pochází z doby kolem druhé poloviny 18. století a nejmladší z roku 1937.

Muzeum už ve sbírkách podobné poklady má. Při rekonstrukci kostela sv. Vavřince v anenském klášteře na Starém Městě se našlo 17 lucemburských grošů.

V roce 2012 muzeum dostalo takzvaný košířský poklad, což bylo přes 21 000 stříbrných předmětů a mincí.

autor: jch
Spustit audio