Reflexní prvky – od února povinnost, která vám může zachránit život

Novela zákona, která se týká povinného nošení reflexních prvků za snížené viditelnosti a mezi obcemi, platí od 20. února 2016. Nebudete-li zákon respektovat, hrozí vám i pokuta až do výše dvou tisíc korun. Mnohem horší je ale riziko úrazu – často s fatálními následky.

„Musíme si uvědomit, že chodci, cyklisti, ale i řidiči nebo posádka motocyklů při jakémkoli střetu doslova nesou kůži na trh, vždycky jde o zdraví a často bohužel i o život,“ varuje plk. Jiří Ušák, vedoucí odboru služby Dopravní policie Krajského ředitelství Policie Ústeckého kraje.

Děsivé statistiky

„Loni jsme měli v Ústeckém kraji 46 smrtelných úrazů při dopravních nehodách,“ říká plk. Jiří Ušák a pokračuje: „Z toho 10 případů byli chodci, tedy více než 20 %. Přitom podíl chodců na nehodách je pouhé 1,2 %. Z toho jasně plyne, jak nebezpečný jakýkoli střet pro chodce je.“

Plk. Jiří Ušák

Viditelnost může být snížená počasím, třeba mlhou. V noci je snížení viditelnosti přímo dramatické, svůj podíl na tom mohou mít i znečištěné reflektory nebo ne plně funkční žárovka. Mimo obec není chodník, nebývá osvětlení a auta jedou vyšší rychlostí. Reflexní prvky – přívěsek, pásek, nášivka, nažehlovačka – několikanásobně zvyšují šanci, že řidič chodce zaregistruje včas.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.