Řada turistů přijíždí letos vůbec poprvé v životě na dovolenou do Orlických hor. Seženou ubytování?

15. červenec 2020

Do Orlických horách vyráží jako každý rok o prázdninách tisíce turistů. Letos ale do středisek míří více těch, kteří v nich nikdy předtím nebyli. Premiéroví návštěvníci přijíždí především na několikadenní pobyty. Ubytování přesto v Orlických horách seženete i na poslední chvíli.

Čtěte také

„Ještě jsme tady nikdy nebyli a chtěli jsme zjistit, jak to tu vypadá a co zde je zajímavého. Zatím to hodnotím dobře," říká pan Josef z Prahy před infocentrem v Deštném v Orlických horách.

Kristýna Řezníčková, která v infocentru obsluhuje turisty, se teď v podstatě nezastaví.
„Záleží samozřejmě o jaký den se jedná. Když byl onen prodloužený víkend, tak těch lidí bylo hodně. A hodně také záleží na počasí. Češi teď obecně jezdí víc po republice a ptají se hodně. Možná je to dáno i tím, že máme nově otevřenou rozhlednu, ta byla zpřístupněna v říjnu. A spousta lidí sem jede třeba na jednodenní výlet právě kvůli rozhledně. Převládají Češi a jen pár Poláků."

Masarykova chata

Dá se ještě v Deštném v Orlických horách a okolí sehnat na poslední chvíli ubytování, pokud lidé nemají nic zamluveného?
„Když budou hledat, tak určitě něco seženou. Sami ubytovatelé nám hlásí pokud mají nějaký den volno nebo jim třeba na týden někdo vypadl. Tak nám to dají vědět, abychom to případným zájemcům mohli doporučit."

Čtěte také

Jen pár set metrů od infocentra je základna horské služby.

Její člen, Čeněk Petr, vysvětluje, že od začátku května měl on a jeho kolegové v celých Orlických horách zhruba 50 zásahů.
„Je to různé, jde opravdu o všechny možné typy úrazů. Ať se jedná o úrazy cyklistů nebo na koloběžkách či terénních čtyřkolkách. Občas nějaká autonehoda nebo pátrací akce, zkrátka všechno možné."

Počet zásahů horské služby je srovnatelný se stejným obdobím loňského roku.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.