Projekt pro školy Cestou po Evropské unii

16. srpen 2005
Trendy

Jan Ámos Komenský už v XVII.. století napsal publikaci Škola hrou, ale nedá se říci, že by tento trend nějak závažněji ovlivnil v následujících dobách naše žáky. Nyní se ale například do škol Libereckého kraje se brzy dostane originální a poučná hra nazvaná Cestou po Evropské unii. Vymyslel jí Vladimír Kos z Liberce a okamžitě nadchla pracovníky informačního centra Europe Direct a Nadace škola hrou. Proto se rozhodli finančně podpořit její distribuci. Požádali jsme jejího autora o vysvětlení pravidel.

Kos: Hraje se jednoduše, je to podobné jako u Člověče nezlob se a děti se velmi dobře seznámí s hlavními státy Evropské unie, s jejich původními názvy, vlajkami, státními poznávacími značkami i mezinárodními zkratkami.

Hracím polem je vytištěná mapa Evropy. Dva, tři či čtyři hráči hází kostkou a postupně, podle vyhraných čísel, procházejí jednotlivými zeměmi. Některé jsou členy Evropské unie, jiné ne.

Kos: Princip je v tom, že na dráze jsou tři druhy bodů a ty hlavní na místech, kde jsou hlavní města zemí Evropské unie. Tam je figurka chráněná a nelze jí vyhodit, v ostatních územích to možné je.

Hod kostkou může dovést hráče až k místům, kde se přechází přes moře a tam se mohou utopit. Záchrana je jediná - požádat soupeře o otázku týkající se Evropské unie a správně odpovědět

Kos: Soupeř zadá otázku z textu, kde jich je soustředěno asi 40 i s odpovědí. Pokud je odpověď správná, hráč se zachrání a může pokračovat ve hře.

Každý má možnost se seznámit se zněním otázek i odpovědí před začátkem hraní.

Kos: Hra začíná v Kodani a postupuje až do centra Evropské unie - Bruselu, Lucemburku a Štrasburku. Pokud se tam podaří dostat všechny figurky, pak je to výhra. Otázky jsou dobře zapamatovatelné.

Na podzim se na školách Libereckého kraje začnou s touto hrou pořádat turnaje.

Kos: Zúčastní se jich i žáci prvních a druhých tříd.

Spustit audio

Více z pořadu