Případ úmrtí ženy a jejího syna v Krkonoších policie vyšetřuje pro podezření z vraždy a sebevraždy

3. leden 2023 11:55

Třídenní pátrací akce po pohřešované čtyřicetileté ženě a jejím tříletém synovi v okolí Pece pod Sněžkou v Krkonoších skončila. Horští záchranáři je, bohužel, našli bez známek života. Jak bylo pátraní v terénu poblíž Růžové hory náročné a kdo všechno se do něj zapojil? V Krkonoších je to první tragické úmrtí letošní zimy. 

Čtěte také

„Dělejte to stejně jako při lavině, že si hlídáte svého parťáka a rovnejte se podle něj.“ Od rána se pátralo od horní stanice lanovky na Sněžku na Růžové hoře podél modré turistické trasy směrem na Portášky. Skupinky policistů a záchranářů tvořily rojnice.

„To znamená, že ti záchranáři si víceméně stoupnou kolmo k prohledávané cestě, udělají takové rozestupy, aby měli stále vizuální kontakt a postupují podél cesty, vysvětluje mluvčí horské služby Marek Fryš.

„Máme tady sto záchranářů z horské služby, jak profesionálů, tak dobrovolníků. Máme tu i jednoho našeho psovoda. A momentálně přijelo i 17 lidí z polské horské služby. Ti mají také jednoho psovoda a dva lidi s drony. Zbytek pomáhá s rojnicemi, popisuje akci náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cinger.

Čtěte také

„Díky příznivému počasí mohl vzlétnout i vrtulník. Zaobíráme se všemi okolnostmi zmizení těchto osob, tudíž pracujeme se všemi verzemi, říká za krajskou policii Iva Kormošová.

Bohužel třídenní pátrací akce skončila neúspěšně a podle horských záchranářů byla hodně náročná.

„Úsilí, které vynaložili všichni kolegové při pátrací akci, bylo veliké. Bylo to vidět i na psech a jejich psovodech, kteří toho měli po třech dnech práce opravdu plné zuby, dodává Marek Fryš.

Do pátrání, které probíhalo nepřetržitě od odpoledních hodin 30.12.2022, kdy bylo pohřešování oznámeno, bylo zapojeno velké množství osob z řad složek IZS a dalších subjektů. Na místě nálezu obou těl 2. ledna pracovali kriminalisté do pozdních nočních hodin za účasti soudního znalce, kdy společně zjišťovali okolnosti jejich úmrtí. Ohledávali místo nálezu a zajišťovali potřebné stopy.

Ohledáním nalezených těl zjistili, že se jedná o násilná úmrtí. Jde o podezření z vraždy a sebevraždy. Toto zjištění potvrdil i soudní znalec z oboru soudního lékařství, kdy dle jeho předběžného vyjádření k úmrtí došlo 28.12.2022.

Na základě těchto informací zahájila Policie České republiky úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vražda s následnou sebevraždou.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související