Příběhy z kalendáře - Jan Kubelík a František Xaver Drozen

11. leden 2011
Příběhy z kalendáře

Dnešní Příběhy z kalendáře nás přenesou do prvorepublikového Turnova, do roku 1928. 11.ledna, tedy přesně před dvaaosmdesáti lety, zde vystoupil světoznámý houslový virtuóz Jan Kubelík.

Byla to tenkrát velká sláva. Virtuóz, kterému se přezdívalo nový Pagannini, hrál pro korunované hlavy, pro papeže, ale i prostým lidem třeba v pražské Šárce. Neopakovatelný melancholický stříbrný tón Kubelíkových slavných stradivárek Emperor z roku 1715 poprvé slyšelo i Turnovské publikum.

A před vyprodanou dvoranou turnovské sokolovny, kde se koncert konal, zahrál i na housle zdejšího, rovněž světoznámého houslařského mistra Františka Xavera Drozena. A ocenil jejich kvalitu - mimochodem zmiňované Kubelíkovy stradivárky v roce 1928 Drozen opravoval.

Mistr houslař, rodák z nedalekých Tatobit, později pro Kubelíka zhotovil i housle vlastní. Drozen byl opravdovým mistrem, je pokračovatelem staré pražské houslařské školy. V Praze se také u svého strýce Jana Baptisty Vávry vyučil, zkušenosti ovšem sbíral i v zahraničí, při tvorbě nástrojů vycházel i ze vzorů italských, pochopitelně i z díla zmiňovaného Stradivariho.

Tzv drozenovky nejsou ledajaké housle, mají doma i ve světě stále skvělý zvuk, a to doslova i v přeneseném významu. Na drozenovky koncertuje řada umělců, nejen pan Jaroslav Svěcený, profesoři konzervatoří, členové hudby rozhlasu v Dánsku, ve Švédsku, umělci v Americe, Indii a dalších zemích.

Vlastnil je i David Oistrach, jeden z nejlepších houslistů dvacátého století. Drozenovi tehdy napsal děkovný dopis: „Vaše housle jsou skvělé. Mají silný a krásný zvuk, vyrovnaný ve všech strunách, s bohatým obsahem barvy tónů. Budu na ně hrát s velkým potěšením, neboť jsou vytvořeny rukou přítele z Československa, země, jíž hluboce a upřímně miluji."

Ve své turnovské dílně až do své smrti v roce 1972 zhotovil přes 700 mistrovských nástrojů, housle, violoncella a violy, pro české, evropské i zámořské orchestry, např. filharmonii Chicago. Drozenovky jsou také součástí expozice Muzea Českého ráje V Turnově. Běžte se podívat.

autor: David Hamr
Spustit audio