Přežijí s tím, co uloví. Kamenčákovi jezdí pro odpočinek do australské divočiny

19. říjen 2023

Manželé Kamenčákovi žijí v Austrálii už 40 let. Začátky pro ně byly velmi těžké. Emigrovali tam, ale neuměli anglicky. Přesto si oba našli práci a na místní život si zvykli. Dnes mají dům v Sydney a rádi jezdí do divoké buše, kde Mirek objevil svou lásku k aboriginskému umění.

Výlet, na který jezdí Zdena a Mirek Kamenčákovi, vyžaduje poctivou přípravu. Cílové místo je totiž v australské buši uprostřed ničeho. Už jen cesta je náročná, trvá tři dny a je dlouhá 3,5 tisíce kilometrů. V divočině se pak musí spolehnout jen sami na sebe. Mirek proto loví ryby, které Zdena následně připravuje v improvizované kuchyni.

Při rybaření v Austrálii člověk musí být opatrný. Ryby dosahují obrovských rozměrů a dokážou ublížit. „Největší ryby mi určitě utekly, ale jinak to byly žraloci kolem 80 kilogramů nebo 100 kilový kanic. Ale vůbec největší úlovek byl krokodýl,“ směje se Mirek a dodává, že každý rok přijde o několik prutů.

Příroda v buši nabízí i ovoce a zeleninu. „Rostou tam miniaturní okurky a marakuja. Tyto plody jsou velké asi jako nehet od palce a mají hodně vitamínu C, takže je dobré je sbírat. My si z toho děláme vitamínový čaj,“ popisuje.

Pro někoho odpad, pro jiného plátno

Zdena a Mirek Kamenčákovi s obrazem tvořeným aboriginskou technikou

Původní obyvatelé Austrálie svou historii vyjadřují v obrazech. Mirka aboriginské umění nadchlo natolik, že dnes tuto techniku teček učí samotné Australany. Jeho díla jsou k vidění přímo v buši. „Jednou jsem si přinesl barvičky a začal malovat různé rybářské výjevy na odhozené sudy na benzín. Lidi mě povzbuzovali, tak jsem sudy pověsil na stromy a dnes už je to galerie v buši,“ říká Mirek.

Kde v Pardubicích můžete vidět díla Mirka Kamenčáka? Jaká je největší lahůdka australské kuchyně? A v čem je rozdílné rybaření u protinožců? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související