Předškoláci mají třídu v základní škole v Týně nad Vltavou. Město ji otevřelo hlavně pro děti s odkladem

5. září 2023 11:27

Děti s odkladem šly letos poprvé do základní školy na Malé Straně v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku. Město tam nově otevřelo přípravnou třídu pro patnáct dětí. Zájem z řad rodičů byl velký. Radnice má teď díky této třídě předškoláků víc míst v mateřských školách.

Předškoláci sedí za malými stolečky, na zemi je koberec a všude kolem spousta hraček. Už na první pohled je jasné, že nejde o běžnou učebnu základní školy. „Budeme se věnovat řízeným činnostem, rozvíjet matematickou představivost, jazykové dovednosti, zrakové vnímání, sluchové vnímání, motoriku,“ popisuje učitelka Jana Vlášková.

Přípravnou třídu bude navštěvovat například dcera Ivany Škodové, která nešla do první třídy kvůli logopedickým problémům. „Když jsem to tady viděla, tak mi to přišlo jako úplný poklad z nebe. Hlavně tady budou děti, které jsou stejně staré jako ona, a tady jim dá paní učitelka úplně nejvíc,“ pochvaluje si.

Dceru přivedl také Robert Hvozdovský. „Má celkově trochu opožděný vývoj, tak doufáme, že tohle jí pomůže,“ říká.

Čtěte také

Výuka má děti bavit, ale hlavně je připravit na vstup do první třídy. „S dítětem se bude cíleně pracovat, aby se vypilovaly vady, skrze které mělo odklad povinné školní docházky. Pracuje se v menším kolektivu, působí tam zkušený odborník,“ připomíná ředitel základní školy Miroslav Vašica.

Město Týn nad Vltavou třídu vybudovalo za šest milionů korun v prostorách bývalé zubařské ordinace. Podle starosty Karla Hladečka se investice vyplatí. „Těch zhruba patnáct dětí, které nastoupí do přípravné třídy, nám uvolní kapacitu v mateřské škole, která dlouhodobě nedostačuje,“ vysvětluje.

S přípravnými třídami pro předškoláky mají dobrou zkušenost také v Českých Budějovicích nebo v Blatné. Letos ji nově otevřeli i v Chýnově na Táborsku.

Spustit audio

Související