Povídání o nostalgii na kolejích a vlacích s Vladimírem Barákem a Pavlem Hajmem

15. září 2012

S Vladimírem Barákem ze Střížovic jsme se vydali po kolejích tak trochu do minulosti. Výpravčí Pavel Hajm se rozhovořil o své práci.

Jízdy nostalgických vlaků nabízí především vzpomínání. Do motoráčku řady M131, tedy Hurvínka, nedávno usedl také pan Vladimír Barák. Redaktor Pavel Petr pečlivě čekal na příležitost, aby panu Barákovi položil nejprve jen anketní otázku. Nakonec z toho vznikl celý rozhovor.

Také druhý příspěvek dokládá, že milovníky železnice můžete potkat prakticky na každém kroku. Výpravčí Pavel Hajm se podílel na organizaci jednoho fotbalového turnaje v Touchovicích. Právě tam se s ním dal do řeči Pavel Petr. A vida, zjistil, že oba mají jedno téma společné - nádraží a vlaky. Stačilo už pouze jediné - nastavit mikrofon...

Pozvánky:
Pražský železniční den. Uskuteční se v sobotu 22. září a hlavní slovo bude mít motorový vůz řady M131 zvaný Hurvínek. Pojede z pražského hlavního nádraží přes Braník do Zbraslavi a zpět.

Na trase Praha Braník - Vršovice - Smíchov - Rudná u Prahy se zase můžete svést parním vlakem, v jehož čele se bude pyšnit lokomotiva zvaná Čtyřkolák.

Pokud vyznáváte spíše dnešní techniku, nabízí se jízda v soupravě CityElefant. Ze Smíchova přes Krč pojede po nákladní spojce přes Branický most známý jako most Inteligence. Konečnou stanicí bude hlavní nádraží. Nezapomeňte také, že v prostorách branického nádraží se představí současná i historická drážní vozidla.

Na závěr pro vás máme také pozvánku do loutkového divadla. ProDivadlo ve spolupráci s Českými drahami přidává představení hry „Nejlokomotivovatější lokomotiva“. Pohádku o mašinkách můžete od 19. do 23. září vidět na pražském hlavním nádraží. Konkrétně v kulturním sále ve druhém patře Fantovy budovy. Vystoupení pro veřejnost začínají v 16 hodin a 30 minut.

autor: Pavel Petr
Spustit audio