Police na Třebíčsku ukrývá unikátní židovské ghetto. Vzniklo za krutovlády Berchtoldů

5. leden 2015

Police na Třebíčsku má dokonale zachovalé židovské ghetto. Téměř nikdo o něm ale neví. Je přitom podobně výjimečné jako židovská čtvrť v Třebíči zapsaná na seznam UNESCO. Ghetto v Polici vzniklo, když tamní židé trpěli pod krutou nadvládou tehdejších panovníků - Berchtoldů, kteří je násilně sestěhovali do jedné části obce.

Jedním z majitelů polického zámku a celého panství byli i Berchtoldové, kteří prosluli tím, že jejich vláda byla velice krutá.

„Hlavně hraběnka Berchtoldová se chovala dost krutě,“ vypráví polický historik Josef Tesař. Hraběnka například nechala v první polovině 18. století vystěhovat židy z křesťanské části obce.

„Dali jim úsek zvaný V Housenci, kde si postavili svoje obydlí, svou vlastní ulici. Tu stavěli tak, že měli společnou kuchyň a společný komín vždycky dvě rodiny. To ale dělalo dost velké problémy a bylo příčinou velkých hádek,“ doplňuje Tesař.

Celou ulici navíc oddělil od zbytku světa pevný ocelový řetěz. „Hraběnka Berchtoldová nechala udělat řetěz s tím, aby židé neměli přístup s křesťany dohromady. Na noc se židé museli stáhnout do židovské ulice a tam museli být,“ říká kronikář Josef Kalášek.

Zprávy o krutém zacházení s židovským obyvatelstvem v Polici se dostaly až k soudu do Vídně a vše musel prý několikrát řešit i samotný císař.

„Za majetek, který museli nechat v křesťanské části obce, nikdy nedostali náhradu. Ač jim soud ve Vídni určil, že to mají dostat zaplacené, nikdy se tak nestalo,“ dodává Kalášek.

V Polici žila vcelku početná židovská komunita, živili se hlavně obchodem, zemědělstvím, měli v obci vlastního rabína a dodnes je v Polici malý židovský hřbitov. Patrné jsou také pozůstatky židovské ulice včetně synagogy, která byla později přestavěna na sokolovnu.

Židovský hřbitov - Police
autor: Michal Malý
Spustit audio