Pohankové šátečky
V Apetýtu nabízíme recept na pohankové šátečky. Začneme slanou verzí a na závěr doplníme variantu nasladko.
Seznam surovin je následující:
- 200 g pohanky
- 1 menší cibule
- půl červené a žluté papriky
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 listové těsto
- sůl a pepř
- petrželka
- sezamové semínko na posypání
Postup:
- Do hrnce dáme vařit asi 1,5 l vody, do vroucí vody nasypeme pohanku a povaříme 2 minuty, vypneme a necháme pohanku ve vodě 20 minut nabobtnat, poté slijeme přebytečnou vodu.
- Mezitím si nakrájíme petrželku, cibuli a papriky, rozetřeme česnek a vše vmícháme do pohanky.
- Přidáme 1 vejce, osolíme, opepříme a můžeme přidat i koření podle vlastní chuti. Těsto rozdělíme na tři díly, každý rozválíme na plát, stejně jako když děláme štrůdl a rozkrojíme ho na šest čtverců.
- Na střed každého čtverce dáme náplň, okraje potřeme vejcem a čtverec přehneme do tvaru šátečku.
- Kraje ještě důkladně přimáčkeme vidličkou, povrch potřeme vejcem, šátečky posypeme sezamovým semínkem a pečeme 30 minut na 180 stupňů.
Sladká varianta
Pokud by vás lákala varianta šátečků nasladko, tak z uvařené pohanky část odeberte a ochuťe ji cukrem nebo medem, kakaem, skořicí a přidejte trochu vanilkového pudinkového prášku, který směs zahustí. Potom je potřeme vajíčkem, posypemem třtinovým cukrem a pečeme do růžova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.