Petr Voldán: Koule pro politiky

Učitelé mají za sebou profesní svátek, protest, medailování i volbu Zlatého Ámose coby nejoblíbenějšího z nich. Asi nejvýraznějším momentem ale stejně byla podivná hra poslanců o zvýšení a nakonec nezvýšení růstu platů. Jak poznamenává v glose Petr Voldán, asi by si politici zasloužili přinejmenším za své chování “kouli”.

Já vím, že z chování se pověstné “koule” nedávají, ale nadsázkou bych rád vyjádřil, co si o vztahu našich politiků ke vzdělávaní i k profesím ve školství myslím. Není to dnes první a obávám se ani poslední glosa na téma školství. Protože to je jednak obor pro společnost důležitý, skoro bych řekl jeden z klíčových, ale také obor dlouhodobě bičovaný ze všech stran, nekoncepčními turbulencemi rozkmitaný víc než je zdrávo - shrnuto, řekněme trestuhodně podceňovaný.

A rovnou v této souvislosti odmítám brblání proti ve stylu “co pořád chtějí, mají samé prázdniny”, “opisují jen letité přípravy a učí to samé”, “zbytečně žáky zavalují úkoly místo aby je učili ve škole” a tak podobně, jako názory populisticky hodně naivní a nekorektní.

To, že se poslanci i vládní koalice nejdřív dušuje, jak mají školství a vzdělávaní společnosti na srdci a druhý den to neplatí, to je na propadnutí i z psychologie.

Chybí učitelé odborných předmětů, velká část těch současných je v důchodovém věku

Ale jestli mi teď přitakávají přívrženci současné protivládní opozice, ať tzv. také nechají na hlavě. Za vlád jejich stran a koalic byla bídná situace jak platů ve školství, ale i podpora oboru a koncepčnost jeho řízení.

Zkrátka ze školství si politici udělali hračku pro experimenty - s maturitami, inkluzí, předškolním programem, o platech nemluvě. Nějaké medaile od ministra a blahopřejné řeči by určitě nedojímaly za dané situace, ani Jana Ámose, kterého si paradoxně do úst berou častěji právě politici a poslanci než samotní učitelé. Asi z neznalosti a nepochopení, o čem on ten Komenský, kterého nám svět tak trochu závidí a využívá jeho myšlenek víc než my doma, o čem vlastně je. Takže i tady by proto to pomyslné vysvědčení politiků nestálo, alespoň ode mne, za moc.

Několik stovek protestně černě oblečených učitelů včera demonstrujících jasně názor na přistup státu ke školství a vzdělávání asi, bohužel, mnoho nezmění. Chytrý a vzdělaný politik by si ale i takových signálů měl všímat. A ne si z učitelů poslaneckými šarádami ve variacích “odvolávám co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil” dělat “dobrý den”. Ten už teď přeju jak jim, tak vám všem.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.