Petr Hladík – legenda československé cyklistiky a trenér z Děčína

19. březen 2024

V Děčíně se v roce 1948 narodila jedna z legend československé cyklistiky – Petr Hladík.

Závodit začal ve 14 letech v místním Dynamu. Pět národních titulů si vyjel už jako mladší a starší dorostenec. V 18 letech se stal celkovým vítězem Závodu míru mládeže a ovládl také legendární závod Praha – Karlovy Vary – Praha.

Brzy se dostal do reprezentačního kádru. V roce 1968 se zúčastnil olympijských her v Mexiku. Kvůli defektu ale závod nedokončil.

Všechno si vynahradil o rok později, když se stal mistrem republiky v silniční cyklistice. Tento úspěch ho nominoval k účasti na světovém šampionátu v britském Leicesteru, kde v etapovém závodě obsadil vynikající 10. místo. Družstvo mužů, jehož byl součástí, si odvezlo stříbrné medaile.

Petr Hladík se stal v roce 1972 celkovým vítězem závodu okolo Srbska. Etapy vyhrával také v závodech kolem Rakouska, Slovenska, Maroka, Skotska a Bulharska. Na olympijské hry v roce 1972 v Mnichově ale nominován nebyl. Na další ročníky Závodu míru také ne, i když pořád sbíral medaile z mistrovstvích republiky.

Závodní kariéru ukončil Petr Hladík v roce 1976, když mu bylo pouhých 28 let. Potom předával zkušenosti jako trenér a vedoucí děčínského oddílu.

autor: Milan Knotek
Spustit audio