Pašovali drogy do věznice Valdice na Jičínsku. Obviněno bylo celkem 15 osob

17. srpen 2020 11:21

Další kapitolu týkající se rozkrývání drogové trestné činnosti zaměřené na pašování zneužitelných léčiv i omamných a psychotropních látek do věznice Valdice se podařilo v uplynulých dnech uzavřít kriminalistům územního odboru Jičín s kriminalisty Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR.

Z dalších šetření, která kriminalisté v posledních měsících provedli, vyplynulo obvinění celkem 15 osob, z nichž je sedm z řad odsouzených, jedna osoba je vazebně stíhaná a sedm je z řad civilistů.

Čtěte také

Dvanácti osobám hrozí trest až do výše deseti let, třem osobám pak trest v maximální výši pět let.

Z dosavadních zjištění kriminalistů, kteří se případu intenzivně věnovali i po sdělení obvinění v první vlně, vyplynulo, že skupina dnes již patnácti obviněných osob měla pracovat dle našich závěrů organizovaně s cílem dopravit do valdické věznice zneužitelná léčiva i omamné a psychotropní látky a ty posléze distribuovat dalším odsouzeným.

Kromě již objevených způsobů, kterými se měly takové látky do věznice dostávat, odhalili kriminalisté i další cesty, jež se nezdráhali podle jejich zjištění obvinění patrně použít.

Zneužitelné léčivo určené pro odsouzeného

Například v jednom případě se mělo zneužitelné léčivo do věznice dostat ve spodním prádle muže, který tam šel na návštěvu za odsouzeným. Plán mu však ještě před příchodem na návštěvu zmařili kriminalisté.

Podle policejních zjištění měla být jednou z aktérů tohoto konkrétního případu dnes již obviněná jednasedmdesátiletá žena, kterou měl promyšleně instruovat její vnuk, jenž si ve věznici odpykává jiný trest. Ženě nyní hrozí trest až do výše deseti let.

Čtěte také

Transport léků a zakázaných látek do věznice se měl v případu RAJEC uskutečňovat velice promyšleným způsobem mezi několika osobami, které jsou dílem civilisté a dílem odsouzení.

Výše uvedený případ je opět důkazem toho, že osoby podílející se na této trestné činnosti jsou v drtivé většině rodinní příslušníci, či osoby blízké odsouzeným.

Obviněné osoby dle policejních závěrů pro transport zneužitelných léčiv i psychotropních a omamných látek do věznice využívají nejčastěji cestu doručovaných balíků pro osobní potřebu odsouzených, přičemž se snaží maximálně důkladně a sofistikovaně zakrýt jakoukoliv stopu.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související