Parkování na místech pro handicapované

10. srpen 2005
Pod kůži

Teď se v Radiožurnálu věnujeme problému, který určitě mnozí z nás znáte ze své vlastní zkušenosti - parkování na místech pro zdravotně handicapované. Vyhrazená místa pro parkování jsou označena značkou a někde také vodorovným značením na vozovce a přesto ho mnozí řidiči nerespektují. Třeba v takovém Liberci mají znevýhodnění nejvíce potíží se zaparkováním na vyhrazených místech v centru města a v největším sídlišti Rochlice. Jak si ale postěžovala redaktorce Ivaně Bernátové vozíčkářka Lenka Cimrmanová, tak není výjimkou, že bezohlední motoristé stojí na vyhrazených místech handicapované také u obchodních domů nebo ve čtvrtích z bezbariérovými byty, určených právě pro vozíčkáře.

Lenka Cimrmanová: Kam přijedu, tak neustále nadávám, protože když ten člověk i označení auta, oni si to půjčujou i mezi sebou, ty značky, a je tam pak úzký prostor, tak že tam už jenom zaparkovat na to místo vozíčkáře je umění, takže tam jsou jenom lidi o berlích, určitě tam nikdo nemá šanci zaparkovat.

Ivana Bernátová: A jak to paní Lenka řeší?

Lenka Cimrmanová: Buď troubím, když netroubím, tak popojedu někam jinam, kde se dá, nebo to auto postavím vyloženě před toho řidiče, to tedy děláme často, nicméně taky už se mi to vymstilo, protože ten řidič mi prostě posunul do dveří autem, takže to taky není řešení, ale když je opravdu někdo slušný, tak ho vyvolám, ať už je to v Baumaxu nebo v OBI, tak opravdu přijde a přeparkuje, nebo jsou řidiči, prostě kteří si nikoho nevšimne a odchází. A potom jsou řidiči, kteří si klidně zaparkujou a suverénně si odejdou. Když je jich několik, tak nezaparkujete.

Ivana Bernátová: Lenka Cimrmanová říká, že v sousedním Německu nebo Polsku takové problémy nikdy nemá. Je to tím, že tam sociální odbory městských úřadů a magistrátů neuznávají tolik povolení k parkování na vyhrazených místech pro postižené.

Lenka Cimrmanová: Tam třeba opravdu jsou hodně lidi postižení, a dostávají označení vozíčku, kdežto u nás to dostávají i cukráři, ti jsou také špatně pohybliví, ale nepotřebujou třeba pravý úhel na otevření dveří, kdežto vozíčkáři to neotevřou, a když je mezera třicet centimetrů, tak já tam nevlezu, kdyby trakaře padaly. Takže musím čekat třeba tři čtvrtě hodiny, někdy i dýl, prostě někam odjedu se občerstvit a čekám, až to auto odjede.

Ivana Bernátová: Městská policie stížnosti postižených řeší. Podle velitele okrsku Rochlice Petra Mládka odtahy vozidla a pokutou.

Petr Mládek: Pokud se jedná o vymezené místo pro tyto osoby, pokud tedy mluvíme o invalidech, tak je to na oznámení toho občana, kterého se ten problém týká. Dneska samozřejmě na základě zákona o pozemních komunikacích můžeme zařídit odtah tohoto vozidla a v případě, kdy tam je obecná značka, vyhrazené místo pro invalidy, tak je při kontrolní činnosti, pokud se na to přijde, že tam stojí vozidlo, které nemá toto oprávnění tam stát, tak se nařídí také odtah vozidla a pokuta může jít až do výše pěti tisíc korun.

Ivana Bernátová: Tyto přestupky pak projednává magistrát na oddělení registru řidičů. Hovoří jeho vedoucí Roman Lipský.

Roman Lipský: Tyhle přestupky samozřejmě, nejčastěji to bývá na základě oznámení Městské policie, a těch přestupků je tolik, že například od začátku letošního roku do dnešního dne nám oznámili čtyřicet takových přestupků. V těhle případech my v tom řízení o přestupku můžeme uložit pokutu až do výše pěti tisíc korun, ze zákona o přestupcích. Nejčastější způsob řešení je příkazem k řízení, my tomu přestupci můžeme uložit pokutu. Samozřejmě tyhle přestupky, když k tomu dojde, může vyřídit i přímo na místě strážník Městské policie. Takový ten nejrychlejší způsob řešení je při tom ústním jednání, když už tedy dochází k vydání rozhodnutí, ten člověk se může odvolat, pak v té věci rozhodne odvolací orgán a tak dále. Těch způsobů řešení, jsou to právní řešení, těch je dost.

Ivana Bernátová: A abyste si nemysleli, že nemohou být pokutováni vozíčkáři, tento aktuální případ byl, když si postižený sprejem svévolně rozšířil vyhrazené stání.

Petr Mládek: V současné době řešíme jednu stížnost ze schránky důvěry, jedná se o uvedené dopravní značení - státní pro invalidu. On si to tam ještě navíc vyznačil od tohoto místa metr dvacet, aby mu tam lidé neparkovali, přičemž vlastně to vodorovné značení už počítá s tím metrem dvacet, jak je dokládáno v zákoně, aby měl invalida místo tedy pro vystoupení a nastoupení.

Roman Lipský: Tady v tom případě se evidentně jednalo o pozměnění dopravní značky.

Ivana Bernátová: Říká Roman Lipský.

Roman Lipský: To vodorovné dopravní značení, které vyznačuje stání pro invalidy, je dopravní značkou. Za takovýhle přestupek lze uložit pokutu až do výše pěti tisíc korun.

Sami slyšíte, že parkování pro handicapované lidi je pořád ještě téma, které patří do pořadu Pod kůži.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu