Pardubická nemocnice spouští běžný provoz nového pavilonu

18. březen 2024 09:37

Pardubická nemocnice dnes spouští provoz všech oddělení a ambulancí přesunutých do nového pavilonu urgentního příjmu a chirurgických oborů. Na sálech už byli operováni první pacienti, na lůžkových odděleních jsou některé obsazené postele, lidé už navštívili i kontrolní ambulance.

Do plného fungování ale bude urgentní příjem nabíhat postupně. Na začátku bude vyšetřovat pouze pacienty s chirurgicko-traumatologickou problematikou. Do nového pavilonu se přesunuly všechny odbornosti z budovy 27, tedy ARO, jednotky intenzivní péče, neurochirurgie, ortopedie, úrazová a všeobecná chirurgie a jejich kontrolní a příjmové ambulance.

Kromě nich najdou pacienti v pavilonu také angiografii, která se přesunula z vedlejší budovy 14. Pacienti a návštěvníci areálu mohou v nové budově využít také služeb bistra či odpočinkové zóny a toalety včetně těch s přebalovacím pultem.

Schodiště v atriu centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnicí

Na urgentním příjmu se uskuteční první kontakt zdravotníků s nemocným. V plném provozu bude plnit funkci nejméně pěti akutních příjmových a pohotovostních ambulancí. Aby bylo zajištěné maximální bezpečí pro pacienty a hladký přechod na nový systém poskytování akutní péče, rozdělí se spouštění provozu do několika etap.

Stavba pavilonu stála téměř dvě miliardy korun, což z ní činí největší investici v historii Pardubického kraje. Na financování využil dotaci 500 milionů korun z evropského programu REACT EU.

Pokoj v nové budově centrálního urgentního příjmu v Pardubicích

Osmipodlažní budova se začala stavět v roce 2021, předcházely tomu demolice některých objektů v areálu. Pavilon bude sloužit pro spádovou oblast s 260 000 obyvateli pro základní a specializovanou péči a přibližně s 520 000 obyvateli pro specializovanou péči.

V objektu se dvěma křídly bude chirurgie, cévní nebo dětská chirurgie, traumatologie, ortopedie, kardiologie, neurochirurgie, ale také operační sály a lůžka ARO. V přízemí osmipatrové budovy bude umístěna takzvaná emergency, atrium se zelení a bistrem pro návštěvníky, vyšetřovny a ambulance a na střeše heliport.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související