Pánové nejsou málomluvní, ale ve frekvenci řeči vedou jednoznačně ženy, říká se smíchem organizátor a průvodce turistických výletů pro seniory a student virtuální univerzity Jan Hajzler ze Vsetína

Povídání Věry Hotařové s Janem Hajzlerem, který na Vsetínsku připravuje velmi populární programy pro seniory.

NAPLNO s Věrou Hotařovou. To je cyklus rozhovorů s lidmi, kteří si dokáží užívat života i ve zralém věku. Kde berou sílu, chuť, proč to dělají a co jim to přináší? O tom debatuje Věra Hotařová se svými hosty na vlnách Českého rozhlasu Zlín každé poslední pondělí v měsíci.

Jan Hajzler je inženýr strojař, pracoval ve zbrojovce, a když odešel do důchodu, začal nejdříve navštěvovat Virtuální univerzitu 3. věku, pak se pustil do vymýšlení programů pro ostatní vrstevníky a taky se stal dobrovolným spolupracovníkem Masarykovy veřejné knihovny Vsetín, kde je váženým a dlouholetým čtenářem. Pávě pod její patronací připravuje a pořádá turistické vycházky. V roce 2015 pomyslné “žezlo“ převzal po zakladateli oblíbené aktivity emeritním řediteli vsetínské průmyslové školy Milanu Drlíkovi.

Z původních čtyř jarních a čtyř podzimních výletů udělal tradici pravidelných úterních výšlapů. Tipy na túry a jejich itinerář připravuje sám a zároveň je i průvodcuje. K tomu pan Hajzler říká: „Máme už takové pravidlo, že vycházky jsou tak do 10 km, a optimální je, aby trasa neměla více než přes 300 metrů převýšení.“ Dodává, že za sedm let se 265 vycházek zúčastnilo 6417 turistů a turistek, a celková délka tras byla 2419 kilometrů.

Stejně jako na virtuální univerzitu, i na turistické výlety chodí podle něj převážně ženy a pan Hajzler potvrzuje, že v komunikaci jsou zřejmě od přírody zdatnější. „Představa, že pánové jsou málomluvní, není pravdivá. Ale ve frekvenci mluvení vedou jednoznačně ženy," říká se smíchem.

Byl pan Hajzler vždy tak činorodý, aktivní a podnikavý? Jak funguje Virtuální univerzita 3. věku a proč se stal lídrem studentů? Co říkali na jím prosazený kurz s názvem Kouzelná geometrie? I to se dozvíte v rozhovoru Věry Hotařové s Janem Hajzlerem, který v závěru říká: „Těší mne, že dělám něco jak pro sebe, tak i pro druhé. A o tom, že v důchodu najdu tolik výborných kamarádů, to se mně ani nesnilo. Člověk dokáže hodně, ale je důležité mít pozitivní motivaci a vydržet.“

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.